18 mei 2017

Museum bezoek en naar de kleine Bram

Het interieur van de Portugese synagoge te Amsterdam
Het zou een wat mindere dag worden vandaag wat het weer betreft. Zou nogal meevallen maar alle aanleiding om eens wat musea te gaan bezoeken. De Hermitage en het Joods Historisch museum leken mij een goede reden om naar Amsterdam te gaan. En inderdaad, wat een pracht en praal daar aan het Russische hof in de tijd van de Czaren; mooi om te zien de kunstwerken van Fabergé en de schitterende jurken uit die tijd, nu honderd jaar geleden. Natuurlijk trok het schilderij van Ilya Repin mijn aandacht; de gezichtsuitdrukking van de jonge Czaar Nicolaas II trof mij; in uniform natuurlijk hoewel hij naar later bleek weinig strategisch inzicht vertoonde op het slagveld?! De geschiedenis, met name de tijd van de Oktober revolutie werd in een uitgebreide tentoonstelling toegelicht; weinig materiaal, veel foto's zwaar uitvergroot aan de wanden. De moord op de hele Czarenfamilie; weinig verheffend.
Toen naar het Joods historisch museum en daarna naar de Portugese synagoge. Ik wist van het laatste gebouw niet dat het toegankelijk was voor publiek. Daar had ik altijd wel een kijkje willen nemen; prachtig gebouw. Ik moest een keppeltje op om naar binnen te mogen.
Gezellig; ik mocht mijn kleinzoon Bram de fles geven.
Vandaag, donderdag is het "Pappadag" voor mijn schoonzoon Pieter. Aangekomen op station Amstel stuurde ik hem een epje om te vragen of het schikte dat ik langs zou komen. En zo zat ik een uurtje later gezellig met kleinzoon Bram op schoot. Pieter vroeg me of ik het leuk zou vinden om hem een flesje te geven; een flesje topkwaliteit Jokidrink zoals dochter Joke de afgekolfde moedermelk noemt.
Heerlijke middag en avond gehad. Joke kwam kort langs; ze had een afspraak met vrienden in Utrecht en ging weer snel weg nadat ze haar vader en vooral haar zoon uitgebreid had begroet. Ze kon maar moeilijk weg komen.
Pieter had lekker gekookt en we hebben fijn met elkaar gesproken terwijl Bram ondertussen een hapje mee at op zijn vaders' schoot. Als opa genoot ik ervan. Nog bedankt Pieter voor de fijne middag en avond!

Geen opmerkingen: