15 mei 2017

Gipskruid, wazig wit voorbij de bomen

Helemaal met Goethe eens
Meer dan 20 jaar geleden hebben Roos en ik besloten tot het gezamenlijk schrijven van een liederencyclus; Roos leverde de gedichten aan en ik zou voor de begeleiding zorgen. Aan één van de liederen die ik gecomponeerd heb moest ik vanmorgen zo nadrukkelijk denken toen ik de etappe van Millingen a/d Rijn naar Groesbeek, onderdeel van het Pieterpad liep.
Fluitekruid aan beide zijden van de weg
Het was een prachtig gedicht van Roos dat jubelde over de schoonheid van de natuur; "van al dat schoons ben ìk de eigenaar" en zo voelde ik het ook. De reis begon zo leuk; ik zat rusitg in de vrijwel lege Intercity naar Nijmegen van rond half zeven toen er heel ostentatief iemand tegenover me kwam zitten: zoon Hugo. Dat was leuk! En we babbelden wat af totdat hij in Arnhem uitstapte om naar z'n werk te gaan. In Nijmegen nam ik de bus naar Millingen; mooie rit in de ochtendzon met uitzicht over de Rijn. Om half negen stapte ik uit de bus in Millingen. Het beloofde een heerlijke wandeldag te worden; lekker temperatuurtje; mooi zonnig weer. Ik had er echt zin in en al snel liet ik het stadje achter me. En daar betrad ik een laan met bomen en aan twee kanten volop fluitekruid, geen gipskruid zoals in het begin van het gedicht van Roos, maar dat lied schoot me wel direct te binnen; ik associeer altijd ontzettend sterk met muziek. Al neuriënd liep ik verder. Nog een lange landweg door volkomen verlaten landbouwgebied; ik genoot. In de verte de heuvels, gevormd in de ijstijd in het dal van de Rijn.
Een collega wandelaar liet hier
zijn treuer Wanderstab staan.
Het pad van deze fraaie etappe ging steil omhoog en voerde verder door een volmaakt ander landschapstype; heuvelachtig als Zuid Limburg, bos en hier en daar wat akkers. Na 20 kilometer bereikte ik moe maar voldaan het dorp Groesbeek en kon ik de bus naar Nijmegen nemen.
Ik zal Roos vragen om de volledige tekst van het gedicht en misschien kunnen we het lied wel op Youtube zetten; we hebben er tenslotte een CD van, gemaakt ter ere van Roos' vijftigste verjaardag.

Geen opmerkingen: