11 december 2022

Lied recital 10 december VvhL

 

Claire Lees en Lies Braakman

Precies om 19.35 kwam ik aangelopen bij "de Zeven Linden", de gebruikelijke locatie waar de afdeling Utrecht van de Vrienden van het Lied hun recitals doen plaatsvinden. Bij binnenkomst was pianiste Lies Braakman nog wat aan het inspelen terwijl Claire Lees, sopraan zich kennelijk al aan het kleden was voor het concert van hedenavond. De zaal liep goed vol hetgeen de contactpersoon van regio Utrecht, Robert Koch met genoegen constateerde toen hij de aftrap gaf. Daarbij gaf hij ook aan dat de volgorde van de liederen, zoals deze op de uitgedeelde programma's werden gepresenteerd behoorlijk af zou wijken. Het duo kwam binnen onder applaus. Lies gaf een introductie over het programma dat wordt gepresenteerd onder de titel "Lass uns wieder von der Liebe reden", een buitengewoon romantisch programma dat zeker voor de pauze met de 19e eeuwse componisten, het echtpaar Schumann gevolgd door de "Dritte im Bunde", Johannes Brahms. Na de pauze Felix Mendelssohn en 20e eeuwer Richard Strauss. De gekozen volgorde was best logisch, eerst Robert, dan Clara en tot slot Johannes.
En over romantisch gesproken, het eerste lied was het overbekende, uiterst romantische "Widmung", waarover ik wel eens gehoord heb dat Robert het heeft gecomponeerd op de nacht voordat hij eindelijk met Clara in het huwelijk mocht treden, het grote moment in hun beider leven. Het werd vol vuur gezongen en gloeiend begeleid door Lies. De zaal is misschien wat klein voor een dergelijk vocaal geweld, maar ik, zittend op de voorste rij genoot er best van. Ook de volgende liederen uit de cyclus "Myrthe" klonken heerlijk. Een hartelijk applaus volgde natuurlijk. En toen Clara's liederen, ik wist niet wat ik hoorde, het eerste lied, "Er ist gekommen in Sturm und Regen" had toch een muzikale impact, ik kreeg er kippenvel van, had het ook nooit eerder gehoord, schitterend lied en ook weer vol dynamiek gebracht door de dames. Naar ik zo vermoed heeft Clara dit gecomponeerd met haar geliefde Robert in gedachten.
Tot slot voor de pauze vier liederen van Brahms uit zijn cyclus "Von ewiger Liebe, op. 43 no.1". Romantisch en "Der Jäger" was ronduit grappig. Daarna even pauze voor een kopje koffie of thee.
En na de pauze eerst Felix Mendelssohn Bartholdy die ik eigenlijk slechts ken van zijn"Lieder ohne Wörte", liederen die ten principale niet bij de concerten van de VvhL worden uitgevoerd, maar nu waren het 6 liederen die bijzonder aardig in het gehoor lagen maar verder weinig indruk hebben gemaakt zij het dat ze zoals het hele programma met veel vuur werden gebracht. En tot slot de in mijn ogen toch wel hele grote van de 20e eeuw, Richard Strauss waarvan ik vooral de met orkestbegeleiding gezongen liederen ken maar onlangs ook een heel recital met pianobegeleiding heb gehoord met Lenneke Ruiten en nu dan weer. Is toch wel magistraal hoe de vleugel kan klinken in die orkestliederen. Het begon met "Ich wollt' ein Straüslein binden" dacht ik, althans ik hoorde die schitterend gecomponeerde begin strofe met dat voor de zangeres bijzonder moeilijke loopje dat je in de pianopartij telkens terughoort. Allemaal prachtige werken die mooi werden uitgevoerd en tot slot het indringende "Morgen", een lied dat ik heel vaak neurie wanneer de dag weer ten einde loopt, zeker na een wat druilerige dag: "Und Morgen wird die Sonne wieder scheinen". Een welverdiend applaus beëindigde deze heerlijk avond vol van romantische muziek waarvoor dank!
Ferry van Elven, afdeling Utrecht

Geen opmerkingen: