24 december 2022

Het fresco uit Pompeï

 

De prachtige fresco van het echtpaar

De voorpagina van de laatste Kunst&Museumkrant van 2022 was gesierd met dit prachtige portret van een Romeins echtpaar, het sloeg op de tentoonstelling die heden getoond wordt in het Drenths Museum onder de werknaam "sterven in schoonheid". En niet te geloven maar dit iconisch beeld was inderdaad aanwezig in dit museum; niet te geloven, ik had niet verwacht dat ik dit, mij al vele decennia bekende kunstwerk ooit in werkelijkheid zou kunnen bewonderen, maar vandaag was het zo ver. 
Roos en ik hadden besloten om naar Assen te gaan voordat de tentoonstelling voorbij zou zijn dus zaten we vanmorgen al bijtijds in de trein. En daar waar ik verwacht had dat het dringen zou worden bleek het juist heel rustig te zijn in de ons zo bekende grote expositiezaal van dit museum dat ons telkens weer weet te verbazen met haar bijzondere tentoonstellingen, in Assen nota bene?!
Afgietsel van een dode, omgekomen in Pompeï

Met goede indormatieborden aan de wanden was het weer als vanouds boeiend afgezien van het vervelende achtergrondgeluid dat nodeloos de rust verstoorde, maar ook dat wende in de gloed van de schatten die waren uitgestald. Het begon al met een in rode belichting uitgestald afgietsel van een gevonden dode. De mensen waren bij de ontploffing van de Vesuvius behoorlijk verrast en konden niet allemaal vluchten voordat de enorme explosies met de alles bedekkende en verwoestende asregen te ontlopen. Degenen die niet weg kwamen stierven door verbranding of verstikking en hun afdrukken bleven al die 20 eeuwen in de aslaag verborgen. Bijzonder om dat hier in werkelijkheid te zien liggen. Maar verder ook vele voorwerpen die vaak zonder beschadiging opgegraven konden worden uit Pompeï en Herculaneum, de twee steden die in het jaar 79 werden bedolven. Een fantastische expositie waarvoor ik mijn dank aan het Drenths museum zou willen uitspreken. 
Na het bezoek aan het museum gingen we nog gezellig de markt van Assen op en deden ons tegoed aan een enorm stuk gebakken vis, verder sloegen we nog een en ander in voor vanavond en Roos moest heel nodig een stuk steen kopen met daarin een afdruk van een fossiel, tja je zult er maar om verlegen zitten har har. Leuke markt die we vaker moeten combineren met een bezoek aan het museum in Assen.
 

Geen opmerkingen: