08 oktober 2022

De grote dag

 

Rosasharn

Wat hebben we lang naar deze dag uitgezien, de dag van het recital, de dag waarop tal van de composities van Roos voor publiek worden gepresenteerd: wereldpremières van ruim 20 liederen, uitgevoerd door gerenommeerde Nederlands professionals, maar ook een recital van Lenneke Ruiten en Thom Janssen met liederen van Richard Strauss.
We gingen natuurlijk bijtijds van huis, zwaar bepakt met alle toebehoren voor de organisatie van een dergelijk evenement als opname apparatuur, programma's en kleding voor Roos, want ze wilde natuurlijk wel presentabel zijn als organisator en gastvrouw. De Smeezaal in het Bartholomeusgasthuis in Utrecht was vanaf 12 uur voor ons beschikbaar en vanaf dat moment zouden de zangers Hans Pieter Herman bariton, Florieke Beelen, mezzo met Bas Verheijden aan de vleugel gaan inzingen en nog wat stukjes doornemen tot 12.45 en daarna zouden Lenneke en Thom gaan inspelen. En dan vanaf half twee mocht het publiek naar binnen. Ontzettend spannend allemaal.
Iets voor twaalf liepen wij door de Smeestraat en daar liep Hans Pieter voor ons dus met z'n drietjes naar de Smeezaal en even later ook Florieke en Bas. Daar gingen ze aan de gang; heerlijk om te horen. Ook de bloemen werden bezorgd en die vonden een plekje in het keukentje, tevens verkleedplekje voor de artiesten. Iets aan de late kant kwamen Lenneke met haar zoon Félix en Thom Janssen en namen de vleugel en podium over van de anderen en gingen aan de gang met stemoefening en een lied van Strauss om in te zingen. Intussen kwamen er al bezoekers; het liep allemaal naar wens.
Heerlijk om te zien wie er allemaal kwamen; de regio-coördinatoren en bestuur van de VvhL waren uitgenodigd en natuurlijk familie en vrienden. Uiteindelijk waren er ongeveer 50 bezoekers.
Stipt om 14.00 uur begon het recital; Roos hield een inleiding waarin ze iedereen welkom heette, haar artiestennaam, "Rosasharn" verklaarde en ook vertelde dat een lied pas echt af is wanneer het ook is uitgevoerd voor publiek en dankte het publiek dan ook dat zij op deze manier mee werkten aan het sluitstuk van de liederen. En toen opende ze het recital door Florieke, Hans Pieter en Bas aan te kondigen. Onder applaus betraden zij de "stage" en daar begon de muziek. Heerlijk om de Ida Gerhardt cyclus opnieuw te horen; wordt nu voor de derde keer uitgevoerd en klinkt weer heerlijk. Daarna liederen op gedichten van Hendrik Marsman en Vier vrouwenklachten, nog een aantal liederen en tot slot een duet; allemaal voor het eerst ten gehore gebracht en dus premières; heerlijk om te beluisteren. De meeste heb ik wel gehoord in de vorm van de door de computer geproduceerde geluiden op basis van de partituren, maar dat is onvergelijkbaar. Ik genoot ontzettend en moest tot mijn genoegen constateren dat het gewoon heel goede werken waren; heel goede composities van mijn partner Roos met de artiestennaam Rosasharn! Ik blaakte van trots.

Bas, Florieke en Hans Pieter na afloop
van hun optreden

Een half uurtje pauze tussen de twee grote programma onderdelen en vervolgens een tweede uur liederen. Thom vroeg zich af of dat niet te veel was voor het publiek, maar Roos en ik merkten op dat het voor een groot deel echte liedliefhebbers waren, maar later bleek dat ook de minder aan het lied gewenden als onze (schoon)kinderen het prima vonden twee uur lied. De liederen van Strauss en tot ons onuitsprekelijk genoegen ook twee liederen van Roos, waaronder "de kleine dochter van Jaïrus", een doordringende tekst over het bijbelse verhaal, gedicht van Ed Hoornik en door Roos bijna navrant gecomponeerd; prachtig, ik moest een traan wegslikken. Lenneke zong het precies zoals Roos het had bedoeld maar deed haar ook een enorm genoegen met deze uitvoering, overigens geen première maar eerder uitgevoerd door Ingrid W.
Tot slot de "Vier letzte Lieder" van Richard Strauss, door Thom uiteraard op vleugel uitgevoerd, maar zeker ook prachtig waar ik deze liederen slechts ken met orkestbegeleiding. Wat een genot om dit live te horen uitvoeren. Wat een stem!

Lenneke Ruiten en Tom Janssen tijdens
de toegift

Tja dat was het dan wat de uitvoering betreft, ik was heel sterk onder de indruk en het publiek ook; het bestuur van de VvhL was vol lof over deze liederen en sprak dat ook openlijk uit bij monde van één van hen. Bij de borrel werd Roos omringd door enthousiaste toehoorders, maar vooral door bestuursleden van de VvhL, het enthousiasme was duidelijk.
Opgetogen gingen we, opnieuw bepakt en bezakt en vooral heel opgetogen terug naar de flat. Roos had onbedoeld een behoorlijk aantal verjaardagsgeschenken gekregen en die werden uiteraard uitgepakt en bekeken; helaas was het niet altijd duidelijk wie de gevers waren; nou ja,allemaal lief bedoeld. We waren beduusd van alles van deze heerlijke middag en gingen uitgevloerd slapen.

Geen opmerkingen: