15 december 2022

De Hamburger

Schamel restant
 In de tijd dat Dick en ik vaak in de Eifel wandelden begonnen we onze wandeling bij voorkeur met een smakelijk broodje Fricadel, nee, geen frikandel maar een balletje gehakt op een broodje. Wanneer we in Monschau begonnen dan sloot onze busreis precies aan bij het serveren van warme fricadellen en smaakte het extra lekker. Zo is destijds ook het broodje Hamburger, later gewoon "Hamburger" genoemd en tegenwoordig zelfs alleen maar "Burger". In een van de grote plaatsen van de VS verkocht een voormalig slager (waarschijnlijk) uit Hamburg broodjes Frikadel. Zo kwam de Hamburger aan zijn naam.
Onlangs at ik bij Mariska zo'n lekkernij met gebakken ui, mayo en ketchup, zo wordt de "Hamburger" al sinds jaar en dag geserveerd en ben ik er ook dol op. At het tot voor kort overigens vrijwel nooit, maar dat veranderde met name door het bezoek aan Mariska. In mijn vriezer lag een tweetal gekochte Hamburger op consumptie te wachten, maar niet zo lang. 
Eveneens in mijn vriezer lag al enige tijd een half pond rundergehakt te wachten en sinds een paar weken eveneens een half pond varkensgehakt. En aangezien mijn vlees in de vriezer begon op te raken moest ik maar eens met dat gehakt aan de gang al was het maar om wat ruimte te maken in de vriezer. Sinds ik mijn grote vriezer heb uitgeschakeld moet ik wat efficiënter omgaan met het resterend vriesladevermogen van mijn koelkast, werkt overigens het overzicht zeer ten goede. Maar ja een pond gehakt (of misschien was het wel een kilo) tot ballen verwerken?! wat moet je er mee en m'm creuset is ook niet groot genoeg. Ik heb toen een zestal ballen gebraden en de rest gebakken als Hamburgers en nu eet ik zeer regelmatig een voor een die stapel Hamburgers weg. Bevalt me uitstekend!




Geen opmerkingen: