26 december 2023

Tweede kerstdag

 

Kleindochter voor de kerstboom


Ach, na 75 keer in je leven betekenen de kerstdagen niet zo veel meer, althans voor Roos en mij niet. We hebben geen kerstboom en uitgebreid bijzonder eten is er ook niet meer bij en als agnostici zelfs geen kerkbezoek.
Gisteren hebben Hugo en Marjorie gezellig bij ons gegeten, ze kwamen wat later en dat sloot goed aan bij de komst van Roos die 's-middags een uitvoering moest geven met haar koor. Lekker boerenkool gegeten, ik had mijn best gedaan door een forse pan met jus te maken om de boerenkool van een authentieke smaak te voorzien en met worst erdoorheen was het toch een feestmaal, zelfgemaakte vla van Vennereitjes en melk van boer Dirk als nagerecht, wat wil je nog meer? Nog langdurig nagekaart met z'n viertjes waarbij bleek dat ik ongewild en onoplettend voor Hugo een alcoholvrij bier had ingeslagen, maar gelukkig wel nootjes van "Apollo", de notenkraam van de markt.
Vanuit mijn uitgebreide familie kreeg ik van Joke een ongelooflijk lieve foto van kleindochter Ronja in kersttenue bij de kerstboom, dat gaf mij toch wel een nostalgisch gevoel van hoe de kerstdagen in een jong gezin verlopen. Anderzijds deed de wijze waarop mijn kerstdagen verliepen me meer denken aan mijn grootouders waar ik ook nooit een kerstboom heb mogen ontwaren. Zo gaat het nou eenmaal.

Geen opmerkingen: