11 december 2023

Boerenkool op brood

Brood met boerenkool


Vorig jaar heb ik helemaal mis gegrepen met het inkopen van boerenkool en de boerenkool die ik had gescoord heb ik voor een groot deel aan anderen opgevoerd, zal me dit jaar niet weer gebeuren. In de koelkast had ik nog de bladeren liggen van de stronk die ik eerder had gekocht en volgens de planning gaan we morgen opnieuw inslaan. Ik ben dol op boerenkool maar ben daar in niet de enige en tja, dan ben ik altijd bereid om te delen. 
Ik moest de dikke nerven nog verwijderen, daarna grondig wassen en vervolgens behoorlijk langdurig koken op laag vuur met aanhangend water en een beetje zout totdat de kleur ergens naar grijsgroen neigt, pakweg een uur met regelmatig keren. Niet afgieten! De bladeren in een vortex tot snot malen en dat bewaren. Ik gebruik altijd stuk kokende aardappelen, meestal Frieslanders. Zo ook vandaag. Koken en fijn stampen en de boerenkool er doorheen mengen met wat boter en jus fijn gesneden rookworst om het af te maken. Op laag "vuur" af en toe roerend droog koken tot klaar en dan smullen. Ik eet het dan graag ook op brood, dat is lekker en je doet veel langer met een pan boerenkool. 
Boerenkool op brood als lekkernij heb ik door Lien leren kennen, bij haar ouders thuis werd het restje boerenkool dan opgebakken en op brood gedaan. Dat leek mijn moeder een raar idee en ze trok er gewoon een vies gezicht bij, maar later heb ik het vaak gegeten met Lien en ik vond het heerlijk. Moet daar altijd aan denken wanneer ik boerenkool op brood eet.

Geen opmerkingen: