28 december 2023

Hoog water

Onherkenbaar veel groter door de regen


Vannacht al verder gegaan met "Rebelse genieën" van Andrea Wulf, ik word vaak wakker om 4 uur en ga dan een paar uurtjes liggen lezen tot Morpheus mij weer tot zich roept. Ik heb die inleiding opnieuw gelezen, wat een bijzondere vrouw is die Andrea, leuk zoals ze haar aanloop tot haar schrijverscarrière beschrijft, heeft in de verte wat weg van de hoofdpersoon van dit boek, een belezen, buitengewoon intelligente filosofe die haar ei kwijt wil in de vorm van bijzondere boeken. De drie boeken van haar hand die ik eerder las waren echt heel bijzonder, vooral "De uitvinder van de natuur", een schitterende biografie over Alexander von Humboldt heeft diepe indruk op me gemaakt, niet alleen inhoudelijk maar ook de literaire vorm van hoe zij schrijft is indrukwekkend, niet alleen interessant maar vooral ook levendig en boeiend. In rebelse genieën geeft ze zo'n mooie indruk van die tijd van de Franse revolutie en wat die teweegbracht in Duitsland, een zo waardevolle aanvulling op wat ik weet van die tijd uit de boeken van "Madame de Stael" en van Goethe zelf en de biografie van Napoleon.
De stand van de gezondheidszorg, pakweg een dikke tweehonderd jaar geleden, de kindersterfte, het feodalisme, de man-vrouw verhoudingen maar ook het zo romantisch aandoende Duitse platteland met haar kleine steden, voor een romanticus als ik ben is het een droomwereld, net als die boeken van Jean Auel over de steentijd. 
In de loop van de ochtend toch maar opgestaan uit de sponde en de benen gestrekt in het bos, het was af en toe zelfs even droog en daar maakte ik gebruik van. Ondanks de zanderige bodem van het bos alhier stond het water overal zo hoog als ik het niet eerder in de 42 jaar dat ik hier woon heb gezien. Het watertje waarin ik jaren geleden de kinderen nog wel heb laten ploeteren en waar ze naar de modder stinkend weer uit kwamen stond nu zo hoog dat het meertje zeker twee keer zo groot was als destijds, terwijl het de laatste jaren door droogte en de lage grondwaterstand steeds meer kromp.

Geen opmerkingen: