09 augustus 2020

Nee, vandaag niet

 Terwijl ik de titel voor deze blog invoer - nee, vandaag niet - moet ik denken aan mijn kleine dochter (nee, niet kleindochter) Joke, ergens tussen 2 en 3 jaar in tijden van onweer. Dat vond ze wat hoor: "bom in lug", zo noemde ze dat. En de volgende dag: "bom in lug, daag niet". Dat soort kindertaal houd ik mijn hele leven vast. Zelfs van mijn broer Jan die in die zelfde leeftijd een spijkertje had ingeslikt: "pijketie inlikt". Kwam enkele dagen later weer tevoorschijn gelukkig: "au au, pijketie", zei hij, terwijl hij op het potje zat; en ja hoor, parmantig sierde het spijkertje rechtop staand de drol die hij eruit geperst had.
Maar goed, daar ging het mij niet om vandaag. U ziet lezer dat mijn gedachten van hot naar haar vliegen, maar dat zal iedereen hebben alleen niet iedereen schrijft dat al bloggend op.
Vanmorgen werd ik wakker na een redelijk goede nachtrust maar wel enigszins ongerust over wat de dag van vandaag zou brengen. En dat viel in het ochtendgloren bijzonder positief uit. Mijn noordbalkon was heerlijk afgekoeld; het nakend zonnetje verschool zich achter wolken en er kwamen zelfs heel kleine druppeltjes uit de bewolking gevallen. Kortom, het zag er niet al te heet uit. Ik ging dan ook niet aan de wandel maar heerlijk van een potje thee op het balkonnetje genieten. Een aarzelend windje blies zelfs de warme lucht de flat uit. Mocht ook wel; gisteravond wees de thermometer 28-29 graden aan. Als ik stil zit kan ik dat zelfs hebben, merkwaardig genoeg. Uit de nalatenschap van Roos' vader heb ik een kwalitatief goede thermometer en die consulteer ik op dit soort dagen regelmatig.
Maar goed, al met al vandaag dus geen vroege ochtendwandeling. Wil ik er toch wel in gaan houden; is me gisteren goed bevallen. 

Griesmeelpap met aalbessen. Wie maakt dat nog?!
Gisteren heb ik bij groente- en fruithandel "De Koopman" een doosje aalbessen gekocht. Bij het afrekenen bij de dame die ik inmiddels goed ken zei ik: "ik verheug me er nu al op, lekker met warme griesmeelpap". Zij, maar ook de volgende klant beaamde dat. En nu, na een piepklein ontbijtje van wat kersen dacht ik om mijn prandium maar eens uit genoemde lekkernij te laten bestaan. Dus eerst de bessen geritst en gewassen en vervolgens een klein beetje griesmeelpap gemaakt van 250 ml melk. En het was toch lekker!

Ik zal er ook eens een bloggie aan wagen van hoe je griesmeelpap kunt maken zonder een al te vieze, aangebrande pan te verkrijgen; is best lastig maar ik heb inmiddels uitgebreide ervaring net als met het zelf maken van vanillevla en chocoladevla, uitgaande van melk, boter, suiker, maizena en eierdooiers. Nog veel lastiger dan griesmeelpap, zeker om je pannetje schoon te houden; maar dat kan!

Geen opmerkingen: