22 augustus 2020

Een gevaarlijke wereld?

 

Je zou het wel denken, we leven in een gevaarlijke wereld tegenwoordig! Want niet alleen het "dodelijke" virus Covid 19, voorheen Corona virus maar allerlei andere narigheid omringt ons. Denk eens aan de processierups; geladen met brandharen gaat hij de mensheid te lijf. En botulisme dat als een kwaadaardig miasma uit sloten en vaarten ons mensheid bedreigt; dode vogels en vissen, met name eenden markeren de sloten die door deze ernstige vorm van milieuverontreiniging kenmerken. En wat denkt u van de teken met het akelige Lyme agens dat niet alleen gewrichten doet ontsteken maar zelfs uiteindelijk tot hersendisfunctionaliteit kan leiden, voorwaar geen pretje.

We zijn helemaal niet meer gewend aan die bedreigingen vanuit de natuur. Beren, wolven en ander grote bedreigers hebben we al honderd jaar geleden de grenzen van onze woongebieden uitgedreven. Een andere moordenaar, de honger kennen we al lang niet meer. Bedreigingen doen we als maatschappij onszelf aan als roken, ongezond leven maar ook autoverkeer en genotsmiddelen.

Dit alles valt in het niets wanneer je het vergelijkt met het voortdurend bedreigd leven van mensen in het oerwoud. Ik moet daar vaak aan denken vanuit het verhaal van Akoumbéng dat ik ooit heb gelezen. Deze pygmee vrouw verloor al haar 10 kinderen en haar echtgenoot door ziekten en vooral ongevallen in het oerwoud, de biotoop waar dit volk al sinds mensenheugenis woonachtig was.

Geen opmerkingen: