18 januari 2018

Tristan und Isolde

Richard Wagner
Vanmorgen stak de al enige dagen tevoren voorspelde storm in alle heftigheid op. Na mijn verkoudheid van de afgelopen dagen had ik juist vannacht weer eens heerlijk geslapen; om half negen gingen de luikjes pas weer open: "de wind gaat al behoorlijk tekeer", was zo'n beetje het eerste dat ik uitbracht. Roos maakte een lekker ontbijtje klaar, met eitje en thee. Beneden nog een koppie thee en koffie gedronken. Inmiddels zette de wind door tot een keiharde storm. Het was geen kinderspel; er zijn zelfs enkele dodelijke ongevallen gebeurd door de vreselijke storm; boom op auto en iemand werd geraakt door een vallende tak; een dak van een huis gewaaid en verder veel materiële schade. Het OV, inclusief het treinverkeer werd nagenoeg volledig stilgelegd. Veel schade ook aan de infrastructuur.
Wij zouden vanavond naar de opera gaan; Tristan und Isolde, de beroemde opera van Richard Wagner gebaseerd op een verhaal uit de middeleeuwen. We zouden niet alleen van de muziek gaan genieten maar ook van het diner dat gedurende de pauzes en voorafgaand aan de voorstelling wordt geserveerd; al met al een forse duit investering die teloor ging vanwege de storm; Amsterdam was voor ons onbereikbaar.
Mijn frustratietolerantie werd krachtig overschreden; maar internet biedt een surrogaat dat achteraf niet zo slecht bleek te zijn; op youtube staat een volledige en perfecte uitvoering van deze wel wat heel erg lang durende opera; meer dan vier uren; dat zou ik op zaal niet hebben kunnen verdragen denk ik.
De muziek is weergaloos, maar de scenes gaan zo langzaam als dikke stroop en dat houd ik op de lange duur niet vol. Waarschijnlijk was ik na de tweede acte naar huis gegaan net als bij Parsifal een jaar geleden.
We zijn maar gaan chinezen op mijn voorstel; was gezellig om nu eens te gaan eten bij het chinese restaurant waar we normaliter slechts komen om loempia's in te slaan die we dan thuis consumeren. Biertje erbij en alles was weer goed. En tussen de bedrijven door heb ik Tristan und Isolde ook kunnen beluisteren en bekijken. Af en toe een uurtje houd ik wel vol; vriend Dick stelde al voor om een dagelijkse portie van 1 acte te beluisteren; goed idee want de muziek van Wagner is wel wat "veul van het goede". Ik ga misschien wel de Ring van Wagner op die manier consumeren.
Overigens vind ik het bijna onmenselijk wat er van de artiesten wordt geëist in deze opera's van Wagner. Vooral de hoofdrolspelers, de dirigent en de mensen in het orkest moeten na zo'n voorstelling de uitputting nabij zijn. Maar wat een prachtige muziek! Ben inmiddels aan de derde acte begonnen te luisteren; volgens Dick de mooiste. De beginklanken komen me heel bekend voor! Ben benieuwd. De stem van koning Marke en van Isolde vind ik zo prachtig; het is meer dan fantastische muziek. En wat een schitterende enscenering; vooral het einde vind ik zo indrukwekkend. Deze uitvoering moet u beslist bekijken/beluisteren lezer!

Geen opmerkingen: