05 januari 2018

Alle kleinkinderen gezien

Bram bij de kerstboom
Gezellig op de koffie bij Arja en haar Tovertuin; gastoudergezin. Als ik me ergens opa kan voelen dan is het wel hier; niet alleen de kleinkinderen maar ook de gastkinderen vormen een decor waartegen een oudere zich grootouder kan voelen. En dochterlief houdt het allemaal in de gaten. Het was nog vakantietijd en dus was niet alleen Sjoerd van de kleinkinderen aanwezig maar ook de twee schoolgaanden, Gijs en Evi. Ik moet dat meer in de gaten houden wanneer het vakantietijd is want anders zie ik die schoolgaande kleinkinderen nauwelijks meer en dat is niet de bedoeling.
Arja en Walter betrekken binnenkort hun nieuwe huis, even verderop in Den Haag en dat moesten we natuurlijk even gaan bekijken. Een hele karavaan met Evi en Gijs op de loopfiets; zij hielden keurig telkens halt wanneer er sprake was van een oversteek; Sjoerd bij mij in de buggie en Arja met de twee gastkindertjes in een tweekinderbuggie. Roos had haar handen vrij.
Het was inderdaad dichtbij en ze gaan er geweldig op vooruit qua ruimte; moest ook echt want over een half jaartje komt nummer vier en met het groter worden van de kinderen is het huidige huis echt te klein. Prachtig huis in een rustige buurt met weinig doorgaand verkeer; leek wel een voormalig park waarin huizen zijn geplaatst; er staan bomen van zeker 40 jaar oud en slootjes; ziet er erg leuk uit.
Op weg naar het nieuwe huis
Weer terug met het hele spul en vervolgens gingen Roos en ik door naar Gouda. Ik ging naar Joke; het plan was om te gaan fietsen rondom Gouda maar gezien het weer hebben we daar maar van afgezien. Joke is hoogzwanger; lopen gaat haar minder goed af dan fietsen, vandaar haar voorstel. Bram en ik kunnen het goed vinden; lachend kroop hij vooruit; hij kan best lopen maar kruipen gaat sneller. Gezellig met hem gespeeld en gebabbeld; net als z'n moeder heel vroeger is hij een klessebes. Verder leert Joke hem nu ook bepaalde gebaren zoals dat iets klaar, of genoeg is. En dat werkt echt! Verder geeft hij al tijden aan als hij moet poepen. Ging vandaag minder goed; hij huilde met dikke tranen; ik dacht dat hij buikpijn had en moeite had om zich te ontlasten. Hij werd op de WC gezet met een verloopstuk en Joke ging op de grond bij hem zitten; aandoenlijk gezicht en ik moest er sterk denken aan de tijd dat zij nog zo klein was; lijkt voor mij nog maar zo kort geleden merkwaardig genoeg.
Toen ik al onderweg naar de trein was kreeg ik het verlossende bericht: "hij heeft gepoept". Zo kunnen de problemen van een baby liggen, van opa's soms ook trouwens.
Lekker bij Joke pompoensoep gegeten; moet ik ook eens zelf gaan maken.

Geen opmerkingen: