14 april 2017

Weer prachtig na al die jaren

De Mattheus Passion van Johann Sebastian Bach beschouw ik als de meest indringende muziek die oit werd geschreven althans mijn oor bereikte. Velen zijn het met mij eens, maar dat ter zijde. Zo'n twintig jaar geleden werd ik erop attent gemaakt dat er in Zeist voor amateurs een Mattheus Passion ingestudeerd kon worden en dat ik daaraan mee zou kunnen doen. Dat was niet tegen dovemansoren gezegd. Ik denk dat we wel drie maanden lang iedere zaterdagmorgen hebben geoefend; er waren "zangers" bij die geen noot konden lezen; het instuderen ging bijzonder langzaam, maar dat had ik toen nog helemaal niet door; ik genoot er ontzettend van. We hebben deze prachtige muziek ook uitgevoerd met orkest en al. Ik vond het een mirakel om daaraan mee te mogen doen.
Al jaren was ik doende om een tweede instrument te gaan bespelen; klarinet, viool, niet echt serieus; ik had e.e.a. geprobeerd, maar de stem als instrument was nooit bij me opgekomen ondanks dat ik verschillende zangers met de piano had begeleid?! Nou ja, vanaf die Mattheus uitvoering heb ik een tiental jaren lekker gezongen. Ook nog een keer de integrale Mattheus ook met wekenlang instuderen; was voor mij niet nodig want ik kende de muziek nog precies ook al was het tien jaar geleden. Was onder leiding van de prima dirigent/zanger Bas Ramselaar.
Maar na die uitvoeringen had ik het wel een beetje gehad met die Mattheus; al dat studeren en al dat lange zitten bij de uitvoeringen had z'n tol geëist; ik kon het stuk niet meer horen, tot vandaag.
Vandaag, Goede Vrijdag, ik heb een voortreffelijke in-ear koptelefoon bij m'n ielepiel gekregen en gebruik die uitsluitend met het groompie en Youtube. En daar staat de uitvoering van "Naarden 2016" o.l.v. Jos van Veldhoven integraal op. En dan hoor je die hartslag, de opzwepende contrabas in de eerste maten; ik had het te kwaad. En toen het jongenskoortje; de tranen liepen me over de wangen. Ik heb de hele Mattheus uitgezeten, genoten en moest weer helemaal bijkomen na afloop.

Geen opmerkingen: