02 april 2017

Door het dal van de Drentse Aa vanuit Assen

Zo, even poseren voor dit enorme hunebed van Rolde

Vandaag een NS wandeling gemaakt met Roos. Zij had in het kader van de boekenweek en het daarbij behorende boekenweekgeschenk een mogelijkheid om een dag gratis met de NS te reizen. De keuze was Maastricht of Assen; lekker ver weg en goede verbindingen. Het werd Assen.
We hadden afgesproken om elkaar om 8.00 uur op het station te ontmoeten en van te voren nog even te chatten of het idd 8 uur zou worden. Ik had er niet zo gek veel zin in; had gisteravond liggen lezen in het boek "Ivans' oorlog", over de wederwaardigheden van de Russische soldaten tijdens WO II. Dat was zo aangrijpend dat ik er slecht van had geslapen. Treurig wat dat Russische volk allemaal is aangedaan de afgelopen eeuwen, maar wat Hitler en Stalin hebben aangericht is gewoon niet voorstelbaar. Ik voel zo'n medelijden met die mensen.
In de trein naar Zwolle zaten we wat te kouten en later zat ik wat te suffen terwijl Roos een Volkskrantje las. Van de rit met de Intercity weet ik me eigenlijk niets te herinneren; ging lekker vlot. En daar ging het direct vanuit het station naar het buitengebied en het dal van de Drentse Aa. Ik dacht dat ik dat zo langzamerhand wel kende, maar niets is minder waar. Na een kop koffie ergens onderweg ging het wel weer en liepen we door het stroomdal van de Aa; het werd steeds mooier. Na 10 kilometer bereikten we Rolde. Grappig om daar na zo'n korte tijd opnieuw te zijn. We gingen een boterhammetje knagen op een bankje bij een hertenkamp annex eendenvijver. Een merkwaardige "wedloop" tussen een zwarte zwaan en een grauwe gans deed ons verbazen en lachen; die malle beesten bleven elkaar opjagen. Mijn stemming sloeg helemaal om merkte ik; de vermoeidheid was verdwenen en ik werd weer helemaal vrolijk!

De poepenhemel; ik dacht dat het een plek om te poepen was?!
De rest van de wandeling werd almaar mooier. We kwamen langs "de poepenhemel", een kleine schans waar in 1672, het rampjaar, de tent van de bisschop van Munster was opgezet, "Bommen Berend"; in die tijd waren bisschoppen en pauzen altijd bereid tot oorlog?! Berend wilde Groningen veroveren en wachtte hier af hoe zijn troepen het zouden redden. Ik dacht natuurlijk dat poepen gewoon poepen betekende, maar het sloeg op "papen" zoals ik te laat merkte?!

Een fraai ven onderweg
Uiteindelijk bereikten we Assen en binnen enkele minuten arriveerde de Intercity naar Utrecht. We spraken af om door te reizen naar Utrecht en daar een kroketje te scoren; het zou anders verlopen. De trein was veel te kort voor het aantal passagiers; het gratis reizen vanwege de boekenweek zal daar debet aan zijn geweest. Roos vond een zitplaatsje en ik heb tot Zwolle gestaan; Roos reed verder door naar Utrecht; ik nam de stoptrein naar Bilthoven waar Roos al twee minuten zat te wachten op mijn aankomst.
We hebben vervolgens ons kroketje lekker bij de "Kwalitaria" in de Julianalaan gescoord; smaakte uitstekend! Was een heel gezellige wandeldag.

Geen opmerkingen: