20 april 2017

Langs de Pader

Het oudste huis van Paderborn. Vanwege de
afbeelding op het huis wel "het Adam und
Evahaus" genoemd
Roos was jaren geleden al eens in haar eentje in Paderborn geweest en had mij verteld over een stoel waarin keizer Karel de Grote zou hebben gezeten. Toen wij de eerste avond in Paderborn hadden gegeten kwamen we met een stel mensen te spreken en ik vertelde hen dat we de "Kaiserstuhl" wilden gaan bekijken. "Quatsch", was het antwoord; dat de keizer hier op gezeten zou hebben is flauwekul; één van de dames van het gezelschap maakte de opmerking dat Karel de Grote hier in Paderborn steeds maar groter werd. We moesten er erg om lachen.
Maar vanmorgen zijn we een wandeling gaan maken door Paderborn en hebben we ook door de tralies gekeken waarschter de opgravingen zichtbaar zijn. Ik kon met de beste wil van de wereld geen stoel ontdekken in de massa rus gesteente van ongetwijfeld meer dan duizend jaar oud; de wens is de wil van de gedachte van de opgravers, zullen we maar zeggen.
Verder langs de Pader gelopen, zij ontpringt hier in Paderborn, het woord zegt het al, in wel honderd bronnetjes. En inderdaad, overal zie je watertjes ontpringen langs de rivier die behoorlijk veel water voert; meer dan onze Geul in Limburg. We liepen helemaal langs de Pder, door een mooi beeklandschap naar Burg Neuhaus. Daar weer een gedenkteken van WO II. In deze burg is al sinds jaar en dag een school. Twee leerlingen van deze school, broers, hebben als officieren een rol gespeeld in de aanslag op Adolf Hitler in juli 1940. Eén van hen heeft zelfs de springstof geleverd voor deze helaas mislukte aanslag. 
Drie hazen met samen 3 oren?! Hoort bij Paderborn
We zijn vervolgens terug gegaan met de bus naar Paderborn en hebben koffie gedronken alvorens we de bus namen naar Brilon. Onderweg uitgestapt in Bad Wünneberg en daar een wandelingetje gemaakt door een schilderachtig dalletje met bloemen in het weiland en veel vogelgezang.
Fijn om weer in Brilon aan te komen. Na enig zoeken vonden we hotel Am Wallgraben; dat houden we wel drie dagen vol! 'sAvonds heerlijk gegeten in restaurant Jägershof; vooral de Grauburgunder smaakt ons goed!

Gezicht op Paderborn

De Pader, kortste rivier van Duitsland. Komt
over 5 km in de Lippe, vandaar.


Geen opmerkingen: