01 juni 2015

Google weet wat ik mooi vind

Als ik gewoon een y intype, weet mijn groompie al dat ik youtube wil gebruiken, het ongelooflijk goed voorziene muzieksysteem van Google; vrij te beluisteren muziek in vele uitvoeringen; tot nu toe was alles beschikbaar wat ik wilde horen.
Maar je krijgt ook een hele lijst van suggesties van wat je zou willen horen; het is verbazend hoe diep de kille informatiesystemen via hun algorithmen in je voorkeur kunnen duiken en precies weten waar je van houdt, wat je wilt beluisteren.
Zo was er vanmorgen een suggestie om naar een documentaire te luisteren/kijken over de laatste maanden van Kathleen Ferrier, de veel te jong gestorven zangeres met de betoverende stem waar ik al sinds mijn allerjongste jaren van heb gehouden. Ik herinner me nog heel goed dat ik met m'n hoofd onder een stoel bij de luidspreker van de radiodistributie op de vloer van het huis van mijn grootmoeder lag te luisteren; mijn ouders waren verbaasd dat ik Kathleens' stem altijd direct herkende ook al was ik pas een jaar of 5-6.
En zo lag ik vanmorgen met m'n koptelefoon op naar deze reportage te luisteren en bij het tragische verhaal en de bijzondere uitvoering van Mahlers' "Lied von der Erde"en bij de aria "What is life to me without the?", de vertaling van de Orfeo van von Gluck waar ze zelf aan heeft gewerkt, aldus de reportage. De tranen liepen over m'n wangen moet ik bekennen; haar tragisch einde is mij uiteraard al meer dan 60 jaar bekend, maar nooit zag ik een reportage daarover.
Ontzettend leuk om te zien dat ze zo'n vrolijke, informele meid was; er wordt zelfs een behoorlijk schuine Limmerick van haar hand uitgesproken. Gekke meid; leuk om ook dat over haar te weten! En dat dankzij Google.

Geen opmerkingen: