26 juni 2015

Ongewassen en toch fris

Onder deze omineuze titel las ik een artikel in de Elsevier (december 2011); een beweging in Amerika met de naam "The Great Unwashed" bestaat uit mensen die niet dagelijks douchen en nooit shampoo of zeep gebruiken en ook de deodorant laten staan. Tja, ik zou zeggen, die in hoge mate leven zoals we dat hier in NL tot de jaren vijftig vrijwel allemaal deden. In de woonhuizen van die tijd bevond zich veelal helemaal geen douche; in veel huizen was slechts één kraan in de keuken.
Sinds een jaar of twee heb ik het gebruik van zeep ook afgezworen en deo gebruik ik niet meer sinds ik gestopt ben met werken. En sinds een jaar gebruik ik zelfs geen tandpasta meer. Merkwaardig genoeg heb ik gemerkt dat ik m'n kleren zelfs langer kan dragen dan in de tijd dat ik me nog met zeep waste; je gaat gewoon minder stinken door de zeep en de deo af te zweren; de cosmetica-industrie lijkt ons wel een loer te draaien en "we" hollen er achteraan. Nou ja, ik niet dus, ben altijd al tegendraads geweest.
Ik sta wel eens met verbazing in de fitness kleedkamer; de mannen staan zich onder de douche met volop zeep te wassen alsof ze in de mijnen hebben gewerkt en na het wassen spuiten ze kwistig in het rond met de deobussen; ik ervaar dat laatste als een akelige kunstmatige parfumlucht, net als die van de blikjes met die opwekkende frisdrankjes.
Tanden poetsen gaat prima met een stevige borstel en natuurlijk tandenstokers; dan haal je de narigheid optimaal tussen je tanden en kiezen vandaan zodat je niet uit je mond gaat ruiken. Je smaakgevoel verbetert; vers sinaasappelsap smaakt vreselijk na het gebruik van tandpasta, maar prima als je dat achterwege laat voor je ontbijt. Ja, ja natuurlijk moet je je tanden ook pas nà je ontbijt poetsen; je hebt gelijk oplettende lezer!
Mijn voorkeur gaat altijd uit naar zo natuurlijk mogelijk leven, dus leven zoals dat hoort bij ons verleden en daar hoort geen zeep, deo of ingeblikt voedsel bij. Wel lekker wassen met/onder stromend water; ik vind het heerlijk om na inspanning onder de warme douche te staan; ik begrijp daarom ook niet goed waarom The Great Unwashed beweging de verworvenheid van het stortbad van zich werpt; wassen met schoon water is toch prima!
Aan het eind van het artikel in Elsevier schrijft een dermatoloog: Citaat:
Wassen is een ondersteunende handeling. Het is eigenlijk net als tandenpoetsen. Je gaat er niet dood aan als je het niet doet, maar het verhoogt wel de kwaliteit van leven". Einde citaat
Met die uitspraak ben ik het op grond van mijn ervaring niet eens. Juist het achterwege laten van al die aangeprate onzin verhoogt de kwaliteit van je leven; het is maar wat je wilt geloven.

1 opmerking:

Roos zei

Om er nu een hele beweging voor te beginnen, dat is weer zo Amerikaans. Gewoon doen, is ook een optie.
Overigens wat het tandenpoetsen betreft: in het boek De charme van je darmen door Giulia Enders staat ergens tussen de hoofdstukken door dat je juist moet poetsen zodra je opstaat - voor het eten dus nog. Dit omdat 's nachts de speekselvloed vermindert, waardoor plak een kans krijgt. Dat haal je het best er direct bij het wakker worden af. Als je gaat eten, komt de speekselvloed weer op gang en ontstaat er geen of nauwelijks plak. Helemaal tegen mijn gevoel in, maar precies zoals jij het altijd deed.... over tegendraads gesproken. Je hebt er feeling voor.