31 mei 2015

Vandaag twee keer Bach

Dochter Joke maakte me attent op de lezingencyclus die de Utrechtse Biologen Vereniging heeft georganiseerd vanwege een jubileum. De lezing waar ik (vanwege alle vakanties) aan deel kan nemen is aanstaande woensdag in het Universiteitsmuseum; kaarten waren volgens de website verkrijgbaar bij het museum zelf, dus vandaag maar eens snel op weg. Helaas voor niets, want omdat de kaartverkoop bij het museum te wensen overliet, werden op het UBV kantoor de kaarten wel verkocht, dus had de organisatie alle kaarten terug gehaald.
Maar niet helemaal voor niets, want al scharrelend door Utrecht kwam ik ook langs de Domkerk. Daar in het midden is zo'n verstilde rondgang; en terwijl ik daar stond te kijken en te mijmeren hoorde ik schitterende koormuziek: de Hohe Messe. Het geluid drong door een deur; snel naar de kerk. De kerk was wel toegankelijk, maar de muziek was afgelopen. Het bleek dat het om een repetitie ging; 'smiddags was de uitvoering. Ik ging maar met de bus door de miezerregen naar huis; via de koptelefoon naar muziek geluisterd; u raadt het al de Hohe Messe opgezocht, uitvoering olv Karl Richter; beetje pompeus, ouderwets, met een veel te groot koor en te langzaam, maar ik zag ook dat hij de partita's had gespeeld en die stonden ook op Youtube.
De partita's van Bach door Karl Richter op klavecimbel; wat een revelatie. Ik heb die partita's voor een belangrijk ook zelf gespeeld, natuurlijk onvergelijkbaar met de uitvoering van Richter, maar de muziek zit dan wel heel diep. Zo'n uitvoering van deze bijna mathematisch te noemen muziek op zo'n instrument zonder dynamiek vind ik grandioos; veel mensen krijgen er overig de zenuwen van, maar ik kan er geconcentreerd naar blijven luisteren.
Terwijl ik dit schrijf zit ik te luisteren; het raakt mij zo diep; grote bewondering voor zowel de boven iedere twijfel verheven componist als voor de uitvoerende!
Karl Richter heeft ook zo'n bijzondere uitvoering van de Toccata en fuga van Bach op Youtube staan.

Geen opmerkingen: