22 juni 2015

Ravelstein

Volgens een column in de Elsevier zou in het min of meer als museum ingerichte huis van wijlen Pim Fortuijn een stukgelezen exemplaar liggen van dit boek: Ravelstein, van Nobelprijs winnaar Saul Bellow. Het boek beschrijft op onnavolgbare wijze het tot stand komen van de biografie van de beste vriend van Bellow zelf; een flamboyante geleerde, extravagant en naar duidelijk wordt in het boek, lijdend aan AIDS.
Het boek beschrijft de vriendschap tussen de twee mannen, maar en passant ook de hele social circle waarin zij zich bevinden en ondertussen ook het ten uitvoer brengen van de wens van de vriend dat Bellow, die in het boek Chick wordt genoemd de biografie zal schrijven. En het boek vormt daarmee de biografie maar veel meer dan dat.
Het lijkt een beetje geschreven naar de vorm van de Odysseia: "Muze, begin maar ergens". Net een schilderij waarin de schilder telkens een deel van het proces maar ook van de invulling van het schilderij volbrengt; je ziet het verhaal, de biografie steeds duidelijker vorm krijgen. Onnavolgbaar goed geschreven; ik heb het dan ook in één adem uitgelezen.
Even vreesde ik dat ik het niet voor elkaar zou krijgen om alle boeken die ik bij de bieb had besteld ook weg zou kunnen lezen, maar na "de Bonobo's .." van Frans de Waal en het boek over de drijfveren van soldaten in oorlogssituaties en dan nu Ravelstein wacht nog slechts een boek over Spinoza om ter hand te worden genomen. Wat vind ik lezen toch een fijne uitdaging voor de geest!

Geen opmerkingen: