12 juni 2015

Het huis van Hildebrand

Voormalig woonhuis vanschrijver A.D. Hildebrand
Vandaag een snoeihete vrijdag, net als vorige week. Eerst maar eens naar de markt geweest; Roos wilde pijnboom pitten en ik had gist nodig, verder moest ik naar de bibliotheek om twee gereserveerde boeken op te halen: "Soldaten", een boek met gepsychologiseer n.a.v. afgeluisterde onderlinge gesprekken van Duitse krijgsgevangenen in WO II en "Ravelsteijn", een boek van Saul Bellow waarvan ik de titel heb opgepikt uit een artikel over Pim Fortuijn in de Elsevier.
Daarnaast ben ik voor de tweede keer begonnen in het boek van Frans de Waal; ik vind die evolutionaire ontwikkeling van empathie en de bewijsvoering aan de hand van dierexperimenten en waarneming aan dieren in natuurlijke situaties zo fascinerend en de Waal kan het zo boeiend brengen. En wat is fijner dan lezen in de trein; dan kost noch het lezen, noch het reizen tijd; je doet het tegelijk.
Maar niet vandaag; Roos had mij uitgenodigd om als introducé met haar mee te gaan naar een pand van de Vereniging Hendrick de Keyser, het voormalig huis van A.D. Hildebrand, de schrijver van Bolke de Beer en andere kinderboeken. Dus gingen we naar Laren met trein en bus; een heel bijzonder dorp waar de rijkdom van de bewoners van afspat! Een schitterend villadorp. Door lommerrijke lanen kwamen we bij het pand dat door Gerrit Rietveld werd ontworpen met als belangrijkste item een adequate werkkamer voor de schrijver: volop licht en niet op de begane grond.
Een leuke ontvangst door de bewoners en een afvaardiging van de Vereniging. Modern pand uiteraard. Leuk om een keer zoiets mee te maken.
Voor mijn architectenvriend Peter C. heb ik een serie foto's van het exterieur gemaakt; uit privacy overwegingen werden geen foto's binnen gemaakt.

Geen opmerkingen: