15 juni 2015

Opgewarmde caque

Zelf gebakken; knapperig en goed van smaak
zoals appeltaart hoort te zijn
Een wat hilarische inleiding voor dit verder zo smakelijk blog; dat gaat over het opwarmen van faeces, ja u leest het goed, het opwarmen van mensenstront. Bij voorschriften voor de diagnostiek van (naar ik meen) amoeben dysenterie, een akelige tropenziekte met als uiting diareescaque, oftewel "de dunne" stond in het voorschrift dat het uitgangsmateriaal de warme ontlasting, warme poep dus moest zijn. En natuurlijk niet thuis geproduceerde en meegenomen en later weer opgewarmde poep, nee, gewoon even op het lab wat produceren - is bij dysenterie geen enkel probleem; het binnen houden is aanzienlijk lastiger - en direct afgeven bij de analiste die het monster bewerkt en onder het microscoop bekijkt.
Aan dit merkwaardige verhaal moest ik afgelopen zaterdag denken toen we aan de appeltaart zaten in Anloo, na de rit met de Intercity naar Assen met het busje naar Anloo. Ik stelde Roos voor om eerst een kop koffie te scoren aldaar; een medepassagier adviseerde ons om vooral appeltaart bij de koffie te nemen: "die was daar gisteren erg lekker!" zo verzekerde zij ons.
Viel dat even tegen; de appeltaart was wel warm, maar niet vers en feitelijk gewoon niet lekker; u begrijpt nu beter de reden van de onsmakelijke introductie. Warme appeltaart moet zo uit de oven en niet afgekoeld en naverwarmd: bah!
We hebben heerlijk gewandeld en in Oudemolen nog een soepje genomen. Viel ook erg tegen; werd opgediend in van die moderne sjieke cups, niets op aan te merken, maar de soep smaakte nergens naar. Het enige dat gepeperd was, dat was de prijs?! Kan me niets schelen, maar dan verwacht ik wel kwaliteit!
Ik was al met al zo teleurgesteld en boos, dat ik tegen Roos zei dat ik voorlopig niets meer wilde weten van de NLse horeca maar dat ik in het vervolg weer zelf appeltaart ga bakken (ja, je leest het goed Huib). En dat heb ik vanmiddag gedaan; niet goed voor de lijn, maar heerlijk van smaak! Voor de zekerheid ook nog maar een spektaart gebakken.

1 opmerking:

Roos zei

Haha je bent me er een. Wat kun jij caquelen! vooral over voedsel. Je appeltaart was weer verrukkelijk.