19 juni 2015

Sterke spieren

Het deed mij plezier om in de Elsevier van 2 augustus 2014 een artikel te lezen onder de titel: Sterke spieren maken u mooi maar ook gezond. Niet dat ik de illusie koester dat het artikel veel zal uithalen; de mens is van nature gemakzuchtig zoals alle dieren: waarom zou je je meer inspannen als dat niet strikt noodzakelijk is om te overleven, nietwaar?
Het artikel gewaagt er zelfs van dat je in het dagelijks leven dingen meer zelf zou kunnen doen zoals vegen, schoffelen, ramen lappen en dergelijke. Vooral wordt gesuggereerd dat je naar de sportschool moet gaan om te bewegen. Helaas wordt het gebruik van de fiets of lopen om aan je dagelijkse beweging te komen niet of nauwelijks genoemd.
Mijn ervaring is dat het niet hebben van een auto een geweldige impuls betekent voor je dagelijkse beweging. Voor boodschappen en voor het reizen wordt beweging van je verwacht; je gaat minstens met de fiets of lopend naar het station of naar de (super)markt. Wanneer je in een onbekende stad bent dan ga je lopend op onderzoek uit. Je gaat daarmee het wandelen ook meer waarderen en ook normaler vinden. Wandelen in de natuur is natuurlijk het summum.
Een vreselijke ontwikkeling vind ik dat het kleine kinderen als vanzelfsprekend tegen wordt gemaakt om zelf te bewegen; buggies waarin ze tot op de kleuterleeftijd worden rondgezeuld; steppies voorop de kinderwagen waarop de kleuters kunnen staan zodat ze niet zelf hoeven te lopen. Dat is werkelijk het ergste wat je een kind kunt aandoen; zo ontzettend ongezond.
Hè lekker, dat moest er even uit, maar fijn dat zelfs Elsevier, het blad voor de rechtse autorijder aandacht aan dit onderwerp besteedt.

Geen opmerkingen: