23 juni 2015

Voor het laatst naar Texel?

Cyria bestudeert de dienstregeling van bus 28
Vandaag hebben Cyria en ik ondanks het niet zo beste weer een vogel/wandeltocht gemaakt op Texel. Ik zat al om 6.15 in de trein en Cyria om 7.15; in Alkmaar ontmoetten we elkaar. We kwamen vroeg aan in Den Helder en liepen naar de boot. Keurig om 9.30 vertrok die en even later stonden we op de bushalte. Maar ik had buiten de waard gerekend; het OV op Texel is nogal grondig gereorganiseerd en niet ten goede van de wandelaar of misschien wel überhaupt voor de OV-reiziger; iedereen moppert erover. Er stond slechts een klein busje op de halte, een zgn. Texel hopper. Ik vroeg waar die naar toe zou rijden - we wilden naar de Waddenkant van Texel, halte Prins Hendrik -; de chauffeur had er kennelijk een sardonisch genoegen in dat wij van zijn diensten geen gebruik konden maken want hij lachte smalend dat we hadden moeten reserveren en tevoren een kaartje hadden moeten kopen. Het is dat ik zo'n rustig karakter heb anders had ik hem voor z'n smoel getimmerd. Informatie ho maar.
Er was niemand van de busmaatschappij in het belendend hokje; kortom we snapten er niets van en probeerden tevergeefs informatie te vinden. Kennelijk waren we niet de eerste reizigers die dat overkwam, want er kwam hulp. Een taxichauffeur maakte ons duidelijk hoe het OV op texel tegenwoordig is geregeld; misschien handig voor mensen die tevoren precies weten hoe laat ze van een halte willen vertrekken, maar voor wandelaars niet meer te gebruiken. Overigens vonden de buschauffeurs die we later zouden spreken het nieuwe systeem ook een ramp voor reiziger maar ook voor de chauffeurs zelf. Zal wel weer verdwijnen na de proeftijd van 2 jaar; zo lang wacht ik wel.
We hebben uiteindelijk maar van de diensten van de taxi gebruik gemaakt; hij zette ons keurig af bij het eerste vogelplekje; er zaten meeuwen en grote sterns, een stel kluten, een tureluur. Het waaide zo hard dat het moeilijk was om de vogels goed in beeld te krijgen; het was ook koud. Na een kwartiertje liepen we door naar het volgende reservaatje; daar zaten helemaal geen vogels. Toen besloten we maar om te switchen naar wandelen en hebben we door het fraaie maar koude en winderige landschap gelopen richting Den Burgh. Lekker harinkie gescoord en toen bus 28 genomen; die rijdt gelukkig nog wel op dienstregeling en zonder reservering en bracht ons zelfs via de boot direct naar station Den Helder waar de intercity al klaar stond.
Maar het is de vraag of ik met dit onhandige OV nog wel naar Texel wil; ik vermoed zo dat het wel eens de laatste keer kon zijn geweest; de duinen en strand elders zijn ook fraai.

Geen opmerkingen: