25 juni 2015

De snor, de sprinkhaanzanger en de ekster

De snor

Een betere titel voor deze blog zou zijn: "landelijke gehoortest als marketing-instrument". Natuurlijk had ik dat vermoeden al, maar ik wilde het bevestigd hebben. Degenen die mij kennen zullen zich realiseren dat ik nooit aan een "preventief bevolkingsonderzoek" deel zou nemen; daarom is het feit dat ik überhaupt de envelop open maakte waarop een landelijk onderzoek in de vorm van een gratis gehoortest werd aangeboden al een veeg teken; ik wilde wel eens meemaken wat dit allemaal om het lijf had.
Afgezien dat ik heel hoge geluiden niet meer hoor, zoals het geluid van de krekels en sprinkhanen in het veld, het knetterhoge geluid van de snor en de sprinkhaanzanger, twee vogels van rietlanden heb ik geen echte problemen met mijn gehoor. Een enkele keer hoor ik de huisbel niet of het belletje van mijn fornuis, maar dat is slechts als ik bezoek heb en het rumoerig is in de flat - of misschien dat ik het niet hoor maar de anderen wel har har - maar hinderen doet het mij niet. In een gesprek moet ik misschien wel eens vragen: "wat zeg je", maar dat ervaar ik niet als hinderlijk; hoort bij het ouder worden net als dat je veel eerder buiten adem bent wanneer je gaat hollen in vergelijking met je jonge jaren. Je kunt toch niet eeuwig jong blijven?!
Sprinkhaanzanger
M'n persoonsgegevens (lees klantgegevens sic) werden in de administratie gezet en de gehoortest werd afgenomen en natuurlijk werd geconstateerd dat de hoge tonen hun grens kenden; lager dan gemiddeld van goed horenden, waarschijnlijk gewoon jongere mensen. Woorden als "niet ernstig" en "als het ernstiger wordt" en "toch wel binnen twee jaar opnieuw controleren" vielen.
Het betrof uiteraard helemaal geen bevolkingsonderzoek; het was een oproep, gegenereerd vanuit een gekocht naam-  en adressenbestand en was geïnitieerd door de marketing afdeling van de betreffende organisatie. Dat is op zich natuurlijk wel een kwalijke zaak dat "ergens" een bestand van oudere personen gekocht kan worden voor volstrekt andere doelen dan waarvoor het betreffend bestand werd opgebouwd. Nou ja, daar lig ik niet wakker van; ik heb genoeg kritisch vermogen om dit soort marketing-achtige zaken te onderkennen. Wèl vraag ik mij af of de doelstellingen van het werkelijke bevolkingsonderzoek naar weet ik wat voor aandoeningen op andere motieven wordt geïnitieerd. Hoewel ik bepaald geen voorstander ben van bevolkingsonderzoek dat zich niet verstaat met de regels van Wilson en Jungner hoop ik toch wel dat deze op zuivere motieven en niet op winstbejag is gestoeld.
De luidrustige ekster. Hoor je overal bovenuit!
Zodra ik het geluid van de ekster niet meer hoor is het laat genoeg om over te gaan tot een hoortoestel; voor die tijd behelp ik me wel met wat ik van m'n moeder heb meegekregen; misschien wel rustig als je al die herrie niet meer hoeft te horen toch?
Dit zijn nou typisch de kostendrivers van de "gezondheidszorg", hierdoor wordt deze duurder en duurder want de "verzekering" betaalt en de cliënt wordt patiënt en denkt dat hij/zij er beter van wordt. Die collectieve financiering is de pest voor dit soort zaken.
Zie voor de foto's de schitterende vogelfotosite van Hans van Zummeren.

Geen opmerkingen: