11 juni 2015

Door de waterleidingduinen

Bezoekerscentrum Waterleidingduinen, voormalig
pompstation in een fraai bakstenen gebouw
Vandaag weer een wandeldag; het is al een paar dagen prachtig wandelweer, was het soms wat fris daar was het vandaag een heerlijke warme dag. Ik had met Cyria afgesproken om te gaan wandelen in de waterleidingduinen bij Haarlem. Net als gisteren in het stroomdal van de Drentsche Aa daar wil ik dit gebied ook in m'n eentje kunnen verkennen en daarom heb ik met de GPS een track gemaakt. Tevens heb ik op het eind van de dag bij het bezoekerscentrum een overzichtskaart en een jaarkaart voor 60+ aangeschaft voor de volgende keren. Want het is de moeite waarde dit mooie gebied. Ik voel me echt een bofkont met vrienden die bekend zijn met dit soort mooie gebieden; op die manier kom je nog eens ergens!
Cyria had juist dit gebied gekozen omdat er boomvalken actief zijn. Maar dat waren niet de enige vogels die we konden waarnemen; daar waar we de op libelles jagende boomvalken meermalen konden zien, waarbij één keer zelfs terwijl hij/zij een prooi in de klauw al vliegend opknaagde, daar hebben we braamsluiper, rietzanger, rietgors en nachtegaal slechts gehoord. Het was een heerlijke kakafonie van vogelzang aldaar.
Informatie over het gebouw
Als gezegd aan het eind van de wandeling in het voormalig pompstation eea ingekocht. Het is een opmerkelijk fraai gebouw; ik dacht dat het wellicht door Berlage ontworpen was. Er hing een informatiebord waaruit ik wat tekst heb overgenomen. Arnoldus Pelser was de architect.
Na afloop hebben we nog een kopje koffie resp. thee gedronken. Via station Haarlem en gewapend met het boek van Frans de Waal was ik weer snel bij de haringboer op Utrecht CS en weer thuis. Even de moestuin van Theo verwend met veel water, want het is ontzettend droog hier op het hoge zand.
Hugo kwam nog even langs met een lekker worstje voor me en ik zit nu lekker te doezelen op de bank. Vanavond maar eens vroeg slapen.

Geen opmerkingen: