16 juni 2015

Een kiekendiefkuiken in de Eilandspolder

Was het twee weken geleden koud en winderig bij de excursie in de Eilandspolder, daar was de herkansing vandaag een groot feest; prachtig droog en aangenaam weer zonder wind.
Vanmorgen was ik eerst op weg gegaan naar Jisp; thee gedronken bij Cyria en daarna op weg naar Grootschermer. Ondanks dat ik er inmiddels al vaak ben geweest wist ik het als niet-automobilist natuurlijk weer niet zo snel te vinden; de Tomtom wees ons feilloos de weg naar Grootschermer en toch waren we iets te laat bij de werkschuur. Maar daarom niet getreurd; er was nog best even tijd voor een kopje koffie en voor de kennismaking. Enkele vrijwilligers en een viertal introducées.

De excursiegroep ploegt zich door het struweel

Cyria wilde erg graag het kiekendiefjong zien en Ab was zonder meer bereid om daar aan te voldoen en er zelfs een hele show van te maken.
Volop rietorchissen
Maar eerst verschillende eilandjes af om de resultaten van het maaiwerk te laten zien. Nou, daar was de afgelopen 2 weken wel wat gebeurd zeg; de rietorchissen waren opgekomen en op enkele eilanden stonden ze volop in bloei; een prachtgezicht, daar doe je het voor! Ook was er het eiland met volop zonnedauw met in de dauwdruppels (lijmstof om insecten te vangen) de restanten van "opgeloste" mieren; zo komt dit fraaie plantje aan haar nutriënten in dit schrale milieu.
Ab met het kiekenkuiken
En toen het pièce de résistance. In het nest met de vijf eieren is uiteindelijk toch een jong aan het ei ontsnapt; 2 weken geleden nog niet, dus het jong is maximaal 2 weken oud. Het ziet er met de kromme snavel toch vervaarlijk uit maar is wel erg lelijk hetgeen moederlief er niet van weerhoudt om het goed te voeden. Ab maakte er als gezegd een hele show van en nam het beestje uit het nest om aan eenieder goed te laten zien. Cyria mocht de lelijkerd even aanraken; haar dag kon niet meer stuk.


Geen opmerkingen: