01 september 2020

Een tweede scheerkwast

Zo'n etalagewekt toch de nieuwsgierigheid!

 Mijn eerste scheerkwast kocht ik 41 jaar geleden; tot die tijd had ik mij altijd elektrisch geschoren, net als mijn vader. In dat jaar ging ik verder met Anneke; ik trok bij haar in en miste mijn scheerapparaat. Anneke leende mij haar scheermes dat zij voor cosmetische doeleinden gebruikte en zo ging ik over naar "nat scheren". Ik kocht een meshouder en dubbele mesjes en natuurlijk een scheerkwast met varkenshaar. Zowel de scheermeshouder als de scheerkwast gebruik ik nog dagelijks.

In Maastricht, in de winkelstraat van het station naar de St Servaasbrug, vlakbij de Maasovergang is een drogist waar in de etalage al sinds jaar en dag scheerkwasten staan. Ik had mij al decennia geleden voorgenomen om, mocht ik ooit een nieuwe kwast nodig hebben die bij deze drogisterij te gaan kopen. Welnu, ik heb zojuist vermeld dat mijn oude scheerkwast nog steeds voldoet, maar ik ben nogal eens bij Roos en zij is zo vriendelijk geweest om voor mij een scheermes in te slaan, maar een kwast ontbrak nog. En nu was vandaag de grote dag van de nieuwe scheerkwast. 

Ik had onlangs het boekje van de wandeling door Zuid Limburg aangeschaft en voor vandaag had ik besloten om de eerste etappe te gaan doen, van Maastricht naar Eijsden; deze loopt langs de Maas en bij de aanloop kwam ik uiteraard langs de drogisterij met de kwasten. Dus eindelijk kon ik aan die oude wens tegemoet komen en ging ik naar binnen; een zaak als de nering van "Malle Pietje", voor de ouderen onder u, de maat van Swiebertje. Een winkel zo volgestouwd met allerlei waar, dat je je niet kunt voorstellen dat iemand daar nog raad mee weet. Een grappige meneer die helemaal vergroeid was met zijn zaak en ook met Maastricht vertelde honderduit nadat ik uit zijn brede collectie van kwasten eentje had uitgezocht en betaald (contant, want per bank ging niet). Ik moest me bijna los rukken om aan de wandeling te kunnen beginnen. Leuk dat er nog van dit soort Winkels van Sinkel bestaan; je komt ze nog wel een enkele keer tegen.

1 opmerking:

biltburg zei

Wat leuk! Je bent er eindelijk geweest. En dan ook nog zo'n mooie foto van de etalage.