02 september 2020

Brood bakken

Alle handelingen om brood te bakken in 
de Egyptische tijd

 Onlangs heb ik midden in de nacht de handelingen verricht om een brood te bakken. Is niet veel werk, kost niet veel tijd, maar van tijd tot tijd moet er wel wat gebeuren. Voordat ik ging slapen had ik alles al klaar gezet; meel gemengd met gist en zout, melk afgemeten en toen slapen. Bij de eerste pitstop om 2 uur heb ik de voorrijs ingezet; melk opwarmen en met een lepel goed doorroeren. In de op 30 graden voorverwarmde oven gezet. Met de wekkerfunctie van mijn smartphone onder het kussen een half uurtje liggen soezen. Vervolgens de rest van het al afgewogen meel toegevoegd en 10 minuten in de Kenwood kneden. Weer een half uurtje soezen, nog een keer 10 minuten kneden, uitrollen, in de vorm en weer terug in de voorverwarmde oven om te rijzen. Dit moest een uur en ik viel lekker in slaap tot de wekker weer ging. Vervolgens het afbakken door de oven op a80 graden te zetten gedurende 1 uur en 10 minuten. Slaat automatisch af. Geen wekker gezet, maar gewoon bij een volgende pitstop brood uit de oven, uit de vorm gewipt en het zag er fantastisch uit. 

Dat ging in de Egyptische tijd wel anders getuige een grafgift, gevonden bij archeologisch onderzoek. Ik vind het altijd fascinerend om te zien hoe men in klassieke tijden het werk verrichtte. In het Leidse Museum van Oudheden is een prachtige verzameling van Egyptische, Etruskische, Griekse en Romeinse vondsten aanwezig, waaronder genoemde grafgift waarvan de foto deze blog siert. Wat een ander verhaal zal dat zijn geweest in die tijd om een brood te bakken. Eerst het graan oogsten, dan malen en verder verwerken tot brood; niks Kenwood, alles met de hand. Maar nog steeds de zelfde bewerkingen ongetwijfeld. Een mooi proces waar ik al zo'n 30 jaar van geniet. En het brood is heerlijk.

1 opmerking:

biltburg zei

wat een leuke foto bij je blog over je bakervaring! Overigens kneed ik nog altijd met de hand, als ik brood bak. Is prima te doen.