03 september 2020

Een wijze uitspraak van Socrates

 

Socrates

De eigenzinnigheid straalt al van zijn portret af; Socrates, een van de grote wijsgeren uit de klassieke oudheid. De man die veroordeeld werd tot het drinken van de gifbeker en wiens laatste opmerking aan zijn dienstknecht een haan betrof die nog aan de buurman betaald moest worden. Plato heeft zijn uitspraken en levensloop voor ons vastgelegd. Symposion vind ik altijd zo aardig om te lezen. Ook een boek met enkele wijze uitspraken zoals het antwoord op de vraag hoe het met iemands (ik weet niet meer wie) potentie zat, waarop het verrassende antwoord was: "van die dwingeland heb ik geen last meer!" Daar laat ik het even bij.

Ik was in het RMO te Leiden en zag die karakteristieke kop van Socrates, uitgehakt in marmer, maar tevens een wijze opmerking van zijn kant; een opmerking die mij bijzonder aanspreekt en die de tevredenheid als belangrijke eigenschap kenmerkt. Ik zou daar nog de eigenschap "dankbaarheid" aan willen toevoegen.




2 opmerkingen:

biltburg zei

Naar mijn weten was het Seneca die het over die dwingeland had, en die leefde heel wat later dan Socrates.

11Science zei

Het is een onderwerp dat al honderden jaren bij oudere mannen leeft. Ook in symposion van Plato wordt dit onderling besproken door een paar oudere heren. Heb het boek van Plato niet meer vrees ik.