28 september 2020

Rupert Sheldrake, ja de vader van

 Grappig, de wetenschapper Rupert Sheldrake zal bij eenieder, die decennia geleden naar de VPRO serie "Een schitterend ongeluk" heeft gekeken bekend zijn. Hij was die wetenschapper met die sterk van de gangbare wetenschap afwijkende zienswijze; zijn vormvelden waren onderwerp van gesprek. De andere wetenschappers, maar ook ik, moesten er niets van weten. Roos was meer onder de indruk van zijn zienswijze die in ieder geval sterk "out of the box" was. Ik heb het altijd als je reinste nonsense veroordeeld en daarin was ik kennelijk zeker niet uniek. Inmiddels is zijn zoon Merlin een bekend wetenschapper (de schrijver van Entangled Life) en ben ik zeker geïnteresseerd in deze familie. Kennelijk hebben de algorithmes mijn interesse gevonden, want ...
Via Youtube kreeg ik een kijkadvies met een filmpje van Sheldrake zelf en dat heb ik met aandacht bekeken. Het was een heel bijzonder filmpje dat een inkijkje gaf in het persoonlijk leven van Rupert en zijn gezin; een gezamenlijk gezongen gebed, voorafgaand aan de maaltijd; wandelingen door de dierentuin met zijn twee zoons. En wat mij bijzonder trof was zijn buitengewoon plezierige, vriendelijke gezichtsuitdrukking. Niets van valse pathos of fanatisme om gelijk te krijgen en dat terwijl hij toch door het officiële circuit van de wetenschap beschouwd werd - eveneens getoond in dit filmpje - als een "ketter" en zijn werk rijp voor de brandstapel, aldus een redacteur van "Nature", het meest gerenommeerde wetenschappelijk tijdschrift.
Inmiddels kan ik me veel beter begrijpen waarom zijn zoon Merlin, inmiddels ook een gerenommeerd wetenschapper zo'n bijzonder boek heeft kunnen schrijven; met zo'n vader krijg je een heel bijzondere kijk op wat er om je heen gebeurt. 
Ik blijf het sterk oneens met die hele vormveldtheorie van Rupert, maar ik heb wel grote waardering gekregen voor zijn persoon. Ik zal mij verder verdiepen in de leden van dit bijzondere gezin. Van Rupert staan hele series lezingen en andere zaken op Youtube en ook zoon Merlin laat zich daar niet onbetuigd.

1 opmerking:

biltburg zei

Zet die link er eens bij. Ben benieuwd.