08 september 2020

Ik hoor het al

Het Uddelermeer lag ook op de route

 Vandaag een prachtige wandeling gemaakt over de Veluwe; van Hoog Soeren naar Garderen. Op de heenweg had ik in de bus wel zo'n gezellige buschauffeuse; ze praatte honderduit, eerst over de mooie rit die ze met bus 104 ging maken; dat kon ik volmondig beamen; bus 104 rijdt van Apeldoorn naar Nunspeet en v.v.; dwars over de Veluwe. Ik vertelde haar dat ik gisteren in Zuid Limburg had gewandeld waarop zij vroeg of ik vlaai had gegeten. Zij at in Limburg altijd een stuk vlaai maar ook zuur vlees en zuurdesem roggebrood, kortom een kenner van lekker eten. En al snel hadden we het over kruudmoes waarvan zij me kon vertellen dat het spek wel gebakken moest zijn en dat er kervel als kruid in moest. Bij de middelste halte van Hoog Soeren (Oranje oord geloof ik) stopte ze voor mij. Een aanloop naar de etappe van het Veluwe Zwerfpad door het bos; was niet spectaculair, maar dat plaatsje Hoog Soeren was een pure verrassing, een pareltje in die toch al zo fraaie Veluwe. Rustig, chique met eigen golf terrein, waar ik op een gerieflijk bankje mijn lunch kon genieten. Vriendelijke mannen die mij allen smakelijk eten wensten en ook even een praatje kwamen maken.
Daarna de mooie etappe door het kroondomein; Komoot hielp mij de weg te vinden. Gelukkig had ik de tijd ruim genomen.Na een bijzonder fijne wandeling kwam ik keurig op tijd aan in Garderen; ik moest zelfs nog even wachten en nam plaats op een bankje met aan de andere kant een dame van mijn leeftijd schat ik; misschien iets ouder. We hadden het al snel over Corona; hoe kan het anders in deze tijd. Op beweerderige toon vertelde ze mij hoe het allemaal zat met dat virus. Het was afkomstig van vleermuizen en dat het zich manifesteerde kwam doordat er teveel mensen zijn. Ze was het - uiteraard - niet eens met het regeringsbeleid en zo kletste ze maar door over dit heikele onderwerp. Ik gaf af en toe wat tegengas, maar luisteren was deze kakkineuze dame niet geleerd. Vol bewondering sprak ik dan ook: "Ik hoor het al, u bent een deskundige!" Ik geloof wel dat ze merkte dat ik dat niet serieus bedoelde. Gelukkig kwam de bus op dat moment en we checkten in, althans ook zij probeerde dat, zij het tevergeefs, waarop ze niet alleen richting chauffeur liep maar zelfs de euvele moed had om onder de afzetting door te kruipen, waarop zij met krachtige woorden werd terug gestuurd. Wat een idioot wijf, schoot door mij heen.

14 opmerkingen:

Schwarze Milch zei

Ik zie, dat je zowel chique als sjiek schrijft; interessant. Mag geloof ik, allebei!
joris

11Science zei

Amice Joris, je bent een opmerkzaam lezer merk ik. Doet mij plezier dat je aandacht besteedt aan mijn schrijfsels! Sjiek vind ik niet erg chique staan moet ik bekennen. Zal in het vervolg steeds chique gebruiken.

Schwarze Milch zei

Het Franse chic komt oorpronkelijk uit het Duits: schick, maar dat wist je waarschikmlijk ook wel. "chique" veroorzaakt bij mij pijn in mijn francophiele ogen.

11Science zei

Nee Joris, dat wist ik helemaal niet. Heb het opgezocht en zie - maar dat zal jou als francophiel niet onbekend zijn - dat chique iets als pruimtabak is. Ik ga over op chic.
Ik ben helemaal niet zo "talig" hoor; moest onlangs zelfs de correcte spelling van het woord consciëntieus opzoeken; zou jou wellicht niet gebeurd zijn.

Schwarze Milch zei

Met de declanatie van de twee varianten krijg je problemen –
sjiek sjieker shiekst
chic chicer chicst, tenzij je de c (hier in de vergrotende trap) als een k uitspreekt; zoals Kikero (Marcus Tullius). Een citaat: "Bij sommige bijvoeglijke naamwoorden verandert de spelling van het grondwoord:

chic – chiquer – chicst" (Taalunie).!!! har har

Schwarze Milch zei

Ik vind nergens de naam van de operatie "klein-groter-grootst"; het is niet declineren, vervoegen of verbuigen. Misschien weet Biltburg raad?

biltburg zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
biltburg zei

Als er zo duidelijk een beroep op me wordt gedaan dan is daar natuurlijk TADAA Biltburg. Het was me al opgevallen dat er een declanatie was gedaan. Je bedoelde natuurlijk declinatie, inderdaad, hier een niet van toepassing zijnde grammaticale handeling. Maar het lijkt ook op declaratie, wat in dit geval vooral op een Bewering zou hebben geduid; niet op een rekening. Maar zonder een trap na te willen geven, wat hier gebeurt is het toepassen van de Trappen van Vergelijking: de stellende, de vergrotende en de overtreffende trap. Dat we nou net daarvoor niet een paar mooie Latijnse woorden gebruiken! Die zijn er natuurlijk wel: de positief, de comparatief en de superlatief. He wat is het toch heerlijk om talig te zijn!

Schwarze Milch zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Schwarze Milch zei

Jammer!

Schwarze Milch zei

Ze weet het ook niet :-(

Schwarze Milch zei

Jammer!

11Science zei

Nu begrijp ik je even niet Schwarzer Milch. Ik heb aangegeven dat het om de Trappen van Vergelijking gaat. Je rijtje van chic - chiquer - chicst is correct, daar kan ik verder niets over zeggen. Lastig blijft altijd een woord dat eindigt op ..st zoals vast.

Schwarze Milch zei

Ja, het gaat om de trappen van vergelijking. Wat de naam van die transactie is, wilde ik weten. Na enig gegoogel schijnt dat Flexie, Flectie, verbuiging, of declinatie te zijn!
Wat een gedoe.
(Dat was overigens een Oxford comma).