24 september 2020

Opnieuw Entangled

 Zoals vriend Dick al voorspelde heb ik het boek "Entangled Life" van Merlin Sheldrake in één ruk uitgelezen en niet alleen dat; een dag later, hedenmorgen heb ik het opnieuw ter hand genomen en heeft de inleiding van het boek mij een bijzonder inzicht in mijn eigen gedachtenwereld gegeven. Het is zeer aanbevelenswaardig overigens om dit holistisch inzicht gevend boek te herlezen nadat alle informatie tot je is gekomen in de vorm van een stream; zo heb ik dit boek toch ervaren. In de inleiding wordt al een vooruitzicht gegeven wat je als lezer te wachten staat, alleen dringt dat bij eerste lezing niet direct door, althans niet bij mij.
De hallucinerende werking van LSD, een stof die oorspronkelijk uit een schimmel/paddenstoel werd geëxtraheerd werd in een klinische situatie door hem gebruikt om inlevend vermogen te verkrijgen in het complexe mechanisme van de samenwerkende elementen rond schimmels in de plantenwereld. Een bijzondere plant lijkt te parasiteren op dit netwerk en al hallucinerend kwam Merlin tot een verrassende gedachte hieromtrent.
Nu heb ik, inmiddels 40 jaar geleden en zonder gebruik te maken van hallucinerende stoffen ook zoiets meegemaakt in het complexe gebied van de immunologie waarin ik destijds onderzoek deed en waarop ik ben gepromoveerd. Verruimend om zoiets mee te maken.
Stiekem zou ik nog wel eens willen weten hoe de vlag van de fundamentele immunologie er heden bijstaat en of mijn gedachtenspinsels van destijds hout hebben gesneden. Tot mijn verbazing vind ik van die "hogere" gedachten nauwelijks iets terug in mijn proefschrift dat ik er hedenmorgen over heb nageslagen; dacht zelfs dat ik er een publicatie over had geschreven. Kennelijk niet har har. Interesseert me ook werkelijk geen hout meer; zo merk ik dat alles vervliegt in de tijd.

2 opmerkingen:

Schwarze Milch zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Schwarze Milch zei

Een interessant filmpje met Merlin Sheldrake https://www.youtube.com/watch?v=JJfDaIVl-tE