22 september 2020

Wat een gezwam


 Van vriend Dick kregen we het een dringend leesadvies: Entangled Life, van Merlin Sheldrake, handelend over schimmels, korstmossen en gisten en hun innige verbondenheid met de plantenwereld en andere bijzondere eigenschappen. Een fascinerend boek van een fascinerende jonge wetenschapper. Niet te geloven, maar dit is zijn eerste boek. 
Ergens in het boek beschrijft hij hoe heerlijk hij het als kind vond om in de tuin van zijn ouderlijk huis een badkuip vol te scheppen met bladeren en zich te begraven onder die bladeren. Daarbij viel het hem op dat het volume van die bladeren steeds maar kleiner werd en zo heerlijk begon te ruiken naarmate de bladeren slonken en van consistentie veranderden. Met zijn vader, Rupert Sheldrake, ook geen kleintje in wetenschappelijke kringen deed hij een experiment met een plastic fles die zij laagsgewijs vulden met bladeren, grond en zand en een handje wormen. Het proces werd nauwkeurig gevolgd. Dat heeft hem natuurlijk verder in zijn interesse gevoed. Hij begint het boek met dat hij op z'n knieën dagen lang meticuleus de wortels van een boom vrij prepareert tot in de fijnste wortels en daarbij de innige verbondenheid van het mycelium van de mycorrhiza en de bomen zichtbaar maakt.
Paddenstoel in het bos achter

Zoals Dick al aangaf kon ik gewoon niet stoppen met lezen; veel aspecten van paddenstoelen met hun vaak gigantische en nauw met de anorganische aarde en het biologisch leven verbonden mycelium komen aan de orde. Maar ook hun psychedelische effecten en de mogelijkheden om er materialen mee te maken. Kortom: een leesadvies dat ik graag doorgeef! 

Geen opmerkingen: