21 mei 2015

Katwijk na 60 jaar

Een enorm strandhotel domineert de aankomst vanuit de duinen
Dat was wel heel lang geleden dat ik in Katwijk was. Gisteren weer met Huib in de duinen gewandeld en op mijn verzoek doorgelopen naar Katwijk. Ooit waren mijn ouders hier op vakantie met broer Jan en mij. Jan was nog zo klein dat hij nog niet helemaal nachtzindelijk was; hij had daaar een keer in bed geplast weet ik nog. Dus wanneer zal het geweest zijn? zo pakweg 1956 toen ik 8 jaar oud was, dus 59 jaar geleden.
Wat ik mij nog herinner waren de enorme aantallen Jacobsrupsen, van die zwart-gele zebrarupsen die het Jacobskruiskruid als waardplant gebruiken. Duinpannetjes waar nu huizen staan; wij logeerden in het huis van mensen die dan 'szomers zelf in de schuur bivakkeerden. Zo ging dat in de opbouwtijd van de vijftiger jaren. Wij woonden toen in Amsterdam en waren blij dat we de zee en het strand konden bezoeken. Veel meer weet ik er niet van; dat de NRC werd doorgestuurd, met de strip van Tom Poes.
Uiteraard is alles veranderd; Katwijk is een flink dorp c.q. stad; een fors uitgebouwd strandhotel domineert de aankomst vanuit de duinen alsmede een enorme Soefietempel met koepel.
We kwamen zo tegen drie uur aan bij Katwijk en de bus naar Leiden kwam vrijwel direct aangereden. We hebben nog even met de chauffeur staan praten. Toen vort naar Leiden; was langer rijden dan we hadden gedacht; ik haalde keurig de inchecktijd van 16.00 uur, maar had geen bus later moeten hebben.
Was weer een genoeglijke dag met droog weer.

Geen opmerkingen: