02 mei 2015

Uit solidariteit

Zoon Peter na zijn metamorfose
Als jong kind al had zoon Peter lang haar. Eigenlijk tot we een keer met z'n allen op vakantie waren op een camping in Texel; een stel kinderen zat hem te pesten met zijn lange haar: "Jij bent een meisje", zeiden ze telkens. En ondanks dat z'n broer en zussen het voor hem opnamen zat het hem kennelijk toch dwars; hij heeft toen zijn haar af laten knippen. Later, toen geen mens meer kon twijfelen of hij een jongen of een meisje was - Peter heeft, en dit voor degenen die dat niet weten een ongelooflijk diepe bas - liet hij zijn haar weer groeien tot ver over zijn schouders. Maar ja, het man zijn betekent ook het verlies van de haren; het werd de laatste jaren al dunner en dunner; zijn staart was dan wel lang, maar meer een ezelstaartje dan een forse paardenstaart zoals zijn zussen. Peter besloot om zijn haar rigoureus af te laten knippen. Om hem een hart onder de riem te steken beloofde ik hem solidair te zijn en ook mijn haar af te laten scheren tot een biljartbal.
En toen we met vakantie waren in Griekenland kreeg ik een mailtje van Peter, met strikte geheimhouding vanwege een foto met een hoofd, slechts gesierd door een enorme baard en verder als een biljartbal. Ik mailde hem terug dat ik de zaterdag van terugkomst ook onder het mes zou gaan en dat was vandaag. Die lieve Roos zette zich aan de titanenklus; eerst met de grove schaar en toen met een klein maar fijn schaartje en tot slot met een scheermes. We hadden geen van beiden ervaring in het volledig kaal scheren, maar het is gelukt.
Vader en zoon kaalkoppen
Het lijkt wel of ik wat beter kan horen; het voelt onwennig en een beetje koud aan; het voelt aan als een vissenhuid (toevallig heb ik vanavond een zeetong gebakken en in mijn handen gehad en de huid gevoeld; leek ook wel haartjes te hebben die één kant op stonden).
Of ik het ook werkelijk zo zal houden zoals ik eerst van plan was weet ik nog niet; ik sta nog met verbazing naar mijn spiegelbeeld te kijken, maar ach, dat zal wel wennen. Voorlopig is het niet aangegroeid en wil ik het ook zo houden.

Geen opmerkingen: