17 mei 2015

De grote kerk van Dordrecht

Een hele zaal vol in het zwart geklede mannen met baarden
die voor allen oordelen hoe het geloof moet worden ingevuld
De grote kerk van Dordrecht kent "iedereen" natuurlijk. Is het niet vanwege de synode, waar de scherpslijpers Arminius en Gomarus de degens kruisten omtrent de beginselen van de protestantse leer, dan wel vanwege haar imposante vorm als je met de trein komt binnen rijden over het brede water. Die synode bepaalde de uiteindelijk gereformeerde leer, maar had ook politieke implicaties; door de spelletjes van Maurits verloor uiteindelijk de grote staatsman van Oldenbarnevelt hierbij het leven door onthoofding?! Er is weinig nieuws onder de zon.
We vielen met onze neus in de boter want er was een tentoonstelling binnen de kerk over de genoemde synode van 1578, die overigens twee jaar heeft geduurd. Een makette toonde hoe die synode over goed en kwaad oordeelde: een bak vol in het zwart geklede mannen met baarden, die twee jaar lang hebben overlegd. Een initiatief tot een nieuwe bijbelvertaling, de Statenbijbel en een geloofsbelijdenis waren het resultaat. Geen vrouw die er ook maar in gekend werd. Die zelfde statenbijbel met haar inmiddels onbegrijpelijke teksten wordt nog steeds in bepaalde gemeenten gehanteerd bij de dienst heb ik mij laten vertellen.
Ongehoord fraaie koorbank
Verder in de kerk een schat aan 16e en 17e eeuwse pracht. Een koorbank wel zo ontzettend mooi, maar hier en daar behoorlijk beschadigd; de hoofden van menselijke beelden en koppen van dierfiguren waren er afgeslagen, kennelijk vernield door geloofsijver tijdens de "beeldenstorm". Sprak ik mijn schande al uit over de vernielzucht van de eerste christenen die de Griekse beelden letterlijk in het vuur hadden geworpen, daar heeft 1200 jaar later iets vergelijkbaars in ons eigen land plaats gevonden en ook heden vallen oude cultuurschatten ten prooi aan religieus fanatisme. Stemt me allemaal niet erg optimistisch.
Een van de vele onthoofde beelden

Geen opmerkingen: