24 juli 2014

Viel een beetje tegen

Orgel en dak van de St Bavo te Haarlem
Afgelopen week en deze week vindt het jaarlijks Haarlem Orgel Festival plaats. Daar wilde ik wel eens wat van beluisteren. Helaas kon ik het openingsconcert van Koopmans niet bezoeken omdat we weer eens met vakantie waren. Het enige dat overbleef was om vandaag naar een (gratis) concert te gaan van 16.00 uur.
Het was behoorlijk warm om niet te zeggen snoeiheet op weg naar Haarlem, maar dat deert me niet. Ruimschoots op tijd nam ik plaats in de St Bavo, de enorme kerk die ik in al die jaren slechts van buiten had gezien. De toren waaromheen ooit Anthony Fokker vloog in de ontwikkelingstijd van de luchtvaartindustrie.
Het enorme orgel domineerde de kerkzaal; een hoog plafond, fraaie kroonluchters, kortom een imposante entourage. Als gewoonlijk was ik veel te vroeg; ik vulde de tijd met wat lezen in m'n e-reader. Zo tegen vieren maakte ik aanstalten om me eens goed te installeren; er was plaats genoeg.
Van de organist kun je nooit wat zien, maar de moderne techniek maakte in dit geval de instrumentalisten en degenen die de registers bedienden goed zichtbaar; er waren meerdere schermen in de zaal opgesteld.
Vlak voor 16.00 uur zag je de organist achter de toetsen plaats nemen en wat met de handen wriemelen. Er luidde een klok en toen zette hij in: een imposant, ruimte vullend geluid. Een compositie van Händel werd gespeeld; kwam me heel bekend voor; ik had het sterke gevoel dat ik dit stuk ook zelf had gespeeld, maar kon het niet meer plaatsen; ik heb nooit Händel gespeeld; misschien heb ik verkeerd gekeken in het programmaboekje van mijn vriendelijke buurman.
Daarna een andere organist die een uiterst merkwaardig, zonder twijfel zeer modern stuk speelde waarbij hij als een acrobaat zelf de registers bediende. Had voor mij niet gehoeven.
Opnieuw een wisseling van de spelers. De klank van het orgel vond ik weergaloos maar de compositie kon mij niet erg bekoren. En dat gold nog het meest voor het vierde en laatste stuk waarbij de twee organisten elkaar tijdens het spelen afwisselden en ook wel samen speelden. Rare muziek; ik word te oud voor die rotzooi zou Sjef van Oekel zeggen.
Na afloop nam ik de trein naar Zandvoort en heb daar een broodje harting en een portie gebakken mosselen gegeten bij de onvolprezen visboer Guyt bij het oude raadhuis van Zandvoort. Door het centrum naar de boulevard; er was kermis. En met de trein van 18.35 weer terug naar huis. Al met al een goed bestede dag. Volgend jaar beter voorbereiden; is wel lastig zo in vakantietijd; als ik moet kiezen tussen wandelen in de Eifel of 45 minuten Koopmans, tja, dan weet ik het wel; kun je ook op Youtube vinden, al is de beleving oneindig veel minder dan in die schitterende kerk met dat imposante geluid van het orgel.

Geen opmerkingen: