29 juli 2014

Om het Naardermeer

Purperreiger
Ab moest toch 'smiddags in Utrecht zijn en stelde voor om vandaag eens een lekkere wandeling in de buurt te gaan maken. "Niet al te lang", had ik hem verzocht want Roos en ik zouden de volgende dagen gaan wandelen in de Eifel; ik wilde mezelf enigszins sparen, vandaar.
Ab had een prima voorstel: rondje Naardermeer. Om 8.30 vertrokken we met fraai zomerweer. Via het vestingstadje Naarden bereikten we ons doel: natuurgebied Naardermeer, onder beheer van Natuurmonumenten. Ab verwachtte hier veel purperreigers te gaan zien en we zouden niet teleurgesteld worden. Gewapend met onze verrekijkers liepen we het rondje; langs de mevrouw met de koffie en thee, maar koffie en thee hadden we net op, dus doorgestiefeld.
Door het moerasbos
Het was zompig; de laatste dagen had het stevig geregend en dat was te merken. Ab maakte mij attent op de blauwgraslanden; een inmiddels zeldzaam landschapstype, ontstaan door eeuwenlang maaibeheer; destijds natuurlijk door boeren en inmiddels hier en daar dankzij natuurbeherende instanties.Mijn vader had mij er als kind al op gewezen dat dit zo'n bijzonder type landschap was. Het blauwe aspect was mij altijd ontgaan, maar Ab maakte mij attent op de blauwachtige weerschijn die bepaalde grassen die slechts hier voorkomen veroorzaken. De verscheidenheid aan soorten is groot. We zouden tijdens onze wandeling een gebied betreden waar Ab met grote belangstelling en deskundigheid doorheen liep, mij zeldzame soorten tonend.
Een helaas platgereden ringslang
Onderweg zagen we ook een platgereden ringslang; had een oversteek van het fietspad minder goed overleefd dan destijds de gladde slang in het Park de Hoge Veluwe. Een moerasbos was heel goed toegankelijk gemaakt met een smal plankier; had ik nog niet eerder mogen aanschouwen.
Imposant wat Natuurmonumenten hier heeft gerealiseerd en dan te bedenken dat je enkele decennia geleden met geen mogelijkheid in het natuurgebied Naardermeer kon/mocht komen. De opening van natuurgebieden voor publiek heeft deze veel meer doen leven voor de mensen; verstandige ontwikkeling; deze beweging die SBB heeft ingezet heeft geen negatieve consequenties voor de natuur aldus is gebleken. Wij hebben er in ieder geval van genoten.

Geen opmerkingen: