09 juli 2014

De insecten van Lesbos

Natuurlijke bloemenrand rond een graanakker
Lesbos kent een kleinschalige landbouw waarbij de landerijen en de natuur met al haar bloemenpracht naast elkaar, ik zou willen zeggen met elkaar "geïntegreerd", bestaan. Dus kleine perceeltjes met daaromheen wilde bloemen, kortom een pracht om te zien. En erg veel insecten, zoals dat normaal is in een ongeschonden natuurlijke omgeving. Daarom ook veel verschillende soorten vogels en andere diersoorten.
We hebben deze vakantie aanzienlijk minder vogels gezien dan ik in het voorjaar met de SNP reis heb mogen genieten, maar in ieder geval wel veel insecteneters; bijeneters, enorme aantallen zwaluwen en vleermuizen aanzienlijk meer dan in NL Niet altijd even leuk die insecten; op m'n linkerarm heb ik een serie insectenbeten die zich manifesteren als kleine, met vocht gevulde blazen; heb ik nog nooit gehad. In het hotel waren de kamers uitstekend afgeschermd voor insecten, met name muggen d.m.v. horren; was ook wel nodig aldus merkten wij als we 'savonds op het balkonnetje zaten.
Dat was wel anders bij ons allereerste bezoek aan Lesbos enkele jaren geleden; daar in Anaxos, zonder horren in de ramen ben ik helemaal lek gestoken door de muggen; op het laatst sliep ik met een jas aan met lange mouwen. Bij ons bezoek aan de Westbroekse zodden was het ons opgevallen dat zelfs daar vrijwel geen muggen waren; dat was vroeger wel anders weet ik nog uit mijn jeugdjaren. Wat is er in NL gebeurd met de insecten? Zwaluwen zie je ook veel minder net als de krekels.
Sprinkhaan op blauwe landingsbaan
Terwijl we zaten te genieten van het uitzicht bij het Metochi klooster landde een enorme sprinkhaan op de enorme landingsbaan die mijn pens voor hem vormde (zie foto); er zaten meerdere van deze reuzen en van verschillende makelij; heerlijk voedsel voor de tapuiten en andere insecteneters van een zeker formaat.
Vandaag vlogen we terug; boven NL aangekomen, vlakbij Schiphol keek ik even naar buiten en zag toen ons boerenlandschap; industrieel groen gebied, mathematisch recht afgebakend zonder enige natuurlijke afscheiding en ongetwijfeld goed beschermd met "gewasbeschermingsmiddelen", oftewel landbouwgif, dus bloem- en insect-onvriendelijk, zeg maar dodelijk.
Daar op Lesbos schijnt geen landbouwgif te worden gebruikt; daarom ook zoveel insecten en "desondanks" een voldoende opbrengst; daar doen ze het al eeuwen op deze manier.
In "Entomologische Berichten", het verenigingsblad van de NEV las ik enkele jaren geleden een artikel over biologische gewasbescherming door wilde bloemen in een akker in stroken af te wisselen met cultuurgewas. Door de bloemen konden de roofinsecten, de natuurlijke belagers van de zogenaamde plaaginsecten, zich goed handhaven en vermeerderen. Het gevolg was dat het cultuurgewas het uitstekend deed en een goede opbrengst kende. Dat zou een keuze kunnen zijn in ons zo sterk chemisch beïnvloede landschap, waarover ik me om verschillende redenen diep in m'n hart behoorlijk zorgen maak. Zie eens hoe krankzinnig ver je daarin kunt gaan; met "Roundup", het veel gebruikte ernstige landbouwgif waar hele velden intensief mee worden bespoten in combinatie met door DNA technologie veranderde landbouwgewassen (let wel, in de VS, gelukkig nog niet in Europa, maar let op uw saeck!) die resistent zijn tegen dit gevaarlijke goedje. Dat kan toch niet goed gaan op den lange duur? Daar moest ik aan denken, enkele honderden meters boven de grond terwijl we Schiphol naderden.
heerlijke vakantie gehad trouwens en lekker om weer terug te zijn in ons overbevolkte, grauwe, regenachtige landje; net of het licht was gedimd na de gewenning aan al die zonneschijn in Griekenland. Ik hoop maar dat de zomer hier zo langzamerhand eens gaat beginnen.

Geen opmerkingen: