26 juli 2014

Het begint op te vallen

Laatst sprak ik met Peter Boer in het kader van natuurbeheer; Peter deskundig op het gebied van mieren in NL en van ecologie in duingebieden. Het was hem opgevallen dat er zo veel minder krekels waren dan vroeger: "ze sprongen vroeger voor je uit wanneer je door een grasgebied liep". Ik heb erop gelet en het is inderdaad waar. Krekels en ook andere veel voorkomende insecten vormen "bulkvoedsel" voor vogels, vleermuizen en andere insecten-eters. Op Lesbos was het me opgevallen dat er nog zo veel insecten zijn en ook zo veel insecteneters: zwaluwen en vleermuizen, maar ook grotere insecten etende vogels als klauwieren.
Maar het begint op te vallen; zo las ik op Facebook een bericht van iemand waarvan ik weet dat hij aanzienlijk meer opheeft met voedsel dan met insecten; we lagen al eens met elkaar in de clinch toen het ging om de inzet van bijen voor het verzamelen van honing op de Texelse schorren; daar won mijn entomologische verantwoordelijkheid het van mijn culinaire genoegens; ik was sterk gekant tegen deze inzet omdat die zou gaan ten koste van de schorrenbijen, een wilde bijensoort. 
Maar nu berichtte Sandor S. "Is het jullie opgevallen dat we haast geen muggen meer tegen het voorruit van de auto hebben. Hoe zou dat nou komen...?"
Ja, hoe zou dat nou komen? Ik vermoed toch echt door landbouwgif, oftewel gewasbeschermingsmiddelen zoals de communicatiedeskundigen het landbouwgif hebben omgecat, verder waarschijnlijk ook door de verlaging grondwater, verdwijning van natuurlijk habitat. Vooral de moderne bestrijdingsmiddelen acht ik de veroorzakers, maar wie ben ik. 
Nou zal het velen een zorg zijn dat er minder insecten zijn en daar kan ik zelfs wel wat bij meevoelen alle insectenbeten van m'n afgelopen vakantie op Lesbos indachtig, maar het is wel een teken aan de wand; het gaat niet goed in onze leefomgeving. We kunnen onze ogen er wel voor sluiten, maar de mens maakt gebruik van de zelfde leefomgeving als de insecten en krijgt indirect die zelfde troep binnen, die zelfde biologisch actieve stoffen waarmee men de insecten probeert uit te roeien. Mens let op uw saeck!

Geen opmerkingen: