21 juli 2014

Eindelijk op orgel

Liefhebbers van klassieke muziek zullen veelal de uitvoeringen van het klavierwerk van de hand van Johann Sebastian Bach door Glenn Gould als heel bijzonder ervaren. En natuurlijk was hij een virtuoos vertolker, alleen ben ik het niet met hem eens dat de muziek mooier klinkt op piano dan op klavecimbel, laat staan orgel.
Maar waar ik altijd naar gezocht heb dat zijn uitvoeringen van bijvoorbeeld de Goldberg Variationen op orgel en die heb ik zojuist bij toeval gevonden. Daar waar Glenn Gould vindt dat je de aparte lijnen van de polyfone muziek waarin Bach zo'n meester was, bij piano uitvoering het best kunt horen gaat mijn hele ziel juichen nu ik deze muziek eindelijk op orgel hoor en ik hoor iedere van de soms wel vier lijnen apart klinken. Fantastisch!!
Nu nog de Partita's voor Klavier op orgel. Daarvan ben ik heilig overtuigd dat die louter voor orgel zijn geschreven maar, afgezien van een keer dat ik ze zelf op een kerkorgel heb uitgevoerd heb ik ze nooit zo gehoord. Alle reden om Youtube nog verder af te struinen.

Geen opmerkingen: