27 september 2022

Genealogie

 

Jan Pietersz Onrust

Een jaar of vijf geleden heb ik mij onderworpen aan een tweede DNA analyse bij een zeer geavanceerde buitenlandse organisatie; in het kader van mijn sperma-donorschap had ik mij vele jaren daarvoor al gemeld bij FIOM, de organisatie die zich opwerpt voor het vinden van ouders zowel bij adoptiekinderen als bij donorkinderen. Ik heb dar al vaker over gemeld in deze daily blog; via FIOM vond ik Mariska en later via die veel geavanceerder organisatie, ftDNA ook Nathalie. Daarna alternerend via FIOM en my-heritage, waar mijn DNA analyse gegevens ook zijn opgeslagen vond ik de overige donorkinderen. 
Maar sinds mijn gegevens beschikbaar zijn word ik niet uitsluitend geconfronteerd met het "vinden" van donorkinderen maar ook met "3e - tot 5e graads neef of nicht". Dat heb ik eigenlijk steeds naast mij neergelegd tot onlangs; ik kreeg van myheritage het bericht dat er een verre verwant was en ik heb toen contact opgenomen of diegene het leuk zou vinden om de gezamenlijke voorouder te vinden; en dat is uiteindelijk gelukt. Ik beschik namelijk over een zeer uitgebreid genealogisch overzicht van mijn voorouders en daarnaast over een ijzeren geheugen waar het oude gebeurtenissen betreft. De persoon in kwestie noemde de haar bekende namen van voorouders en daar was er eentje bij die ik uit mijn ijzeren geheugen kon vissen als de naam van een nicht van mijn grootmoeder van vaders kant, Sientje Onrust. En dat was helemaal correct en uiteindelijk had ik zelfs een foto tot mijn beschikking van mijn overgrootvader, de vader van Sientje en dat was de broer van de overgrootmoeder van de 5e graads nicht. De echte link was derhalve onze betovergrootvader en -moeder waarvan ik ook de naam kon opvissen uit mijn genealogisch overzicht. De betovergrootvader was een kranige baas; is 97 jaar oud geworden en laat ik daarvan zelfs over een foto beschikken; dat was een foto waarvan mijn vader - een achterkleinzoon van deze kranige baas - slechts wist dat hij bijna honderd jaar was geworden, voorwaar een uitzonderlijke zeldzame leeftijd in die tijd; we spreken over eind 18e, begin 19e eeuw! Die foto, van Jan Pietersz Onrust (18-07-1821 tot 9-12-1918) siert deze blog. Hij was dus de grootvader van mijn grootmoeder en dus de overgrootvader van mijn vader en derhalve mij betovergrootvader. 
Nog dank aan mijn aangetrouwde achterneef Karel de Vos die lang geleden het genealogisch overzicht op onnavolgbare wijze wist te construeren uit allerlei databases.

Geen opmerkingen: