25 november 2017

Opera Werther van Massenet

Florieke in de rol van Charlotte met haar
aanbidder Werther
Vanavond zijn we naar den Bosch geweest naar het theater aldaar om te genieten van de opera "Werther" van componist Massenet. We gingen vooral om Florieke Beelen die in deze opera de hoofdrol, Charlotte speelt.
Met de bus van 18.00 uur en de Intercity waren we keurig op tijd in dit ons bekende theater. We waren hier deze zomer naar een voorronde van het IVC geweest; mooie zaal met een alleszins redelijke akoustiek. Florieke had er tenminste geen enkele moeite mee om de vrij grote concertzaal met haar mooie en stevige stem te vullen.
We kennen Florieke al enige jaren; Roos heeft haar eindexamen conservatorium bijgewoond en haar vanwege haar performance en vooral haar zangkwaliteit in de gaten gehouden; Roos heeft daar een goede neus voor; ook Michael Wilmerink heeft ze op die manier op haar netvlies gekregen.
We zaten op het  hoge balkon; indachtig onze ervaring met de opera in Amsterdam had Roos juist deze plaatsen uitgekozen; zo hoog heb je goed zicht op zowel het toneel als op het scherm met de tekst. Gewapend met onze Swarovski kijker hadden we uitstekend zicht. Florieke zong de hoofdrol, Charlotte, de onbereikbare geliefde van Werther, ja ja de Werther uit "die Leiden des jungen Werthers" van Goethe. Het drama was prachtig geënsceneerd tegen de achtergrond van af en toe vrolijke en vooral afwisselende gebeurtenissen waarin dronkemansfeestjes en kinderkerstzang de toon aangaven. De hoofdmoot was ernstig en droevig; noodlot door een eed aan het stervensbed van de vroeg overleden moeder van Charlotte. Gehuwd terwijl ze best wel van Werther, een wat overgevoelige man houdt. Uiteindelijk schiet hij zich voor z'n donder en in een lange stervensscène komt het drama tot een climax in de vorm van een lange intieme kus.
Ik kon er niets aan doen maar moest echt een traantje wegpinken. Ik heb genoten van het optreden van de ons bekende zangeres en van de opera in haar geheel natuurlijk.
Morgen zien we Florieke toevallig opnieuw nu in een concertje bij de Vrienden van het Lied in Utrecht. Heel wat anders maar vast ook van grote kwaliteit.
De foto is afkomstig van deze site

Geen opmerkingen: