14 november 2017

Een doodgereden wolf

Een wat verfomfaaide krantenfoto van de dood gereden wolf
Vanmorgen om 5 uur ging de wekker; we zouden "wild" gaan halen bij onze jagervriend Jan O. Altijd gezellig om bij het echtpaar O. op bezoek te gaan en wat te babbelen over de jacht en het buitenleven. We laten dat altijd vooraf gaan met een ferme wandeling; vandaar dat we al zo vroeg op pad gaan. Met de trein van half zeven richting Amersfoort en door naar Apeldoorn. Met de stoptrein verder en daar begint de wandeling dan. Om kwart over acht, het begon net goed licht te worden begonnen we; we waren lang niet geweest en hadden ten onrechte het gevoel dat we verkeerd liepen. Al snel vonden we de route, passeerden het spoor en liepen verder over de dijk. Prachtig gezicht op de gloed van de rozenvingerige Eoos vanaf de dijk. Honing gekocht en een prandium genoten op het bekende bankje. Keurig op koffietijd kwamen we aan bij de familie en werden verwelkomd door het vrolijk geblaf van hond Lotte.
We dronken genoeglijk koffie, als gewoonlijk in de keuken en hadden het over van alles en hoe gezellig het was om elkaar weer te zien. In de krant had een foto gestaan van een wolf die was dood-gereden. Jan en ik vinden het maar niks dat de wolf terug komt in NL; vreet hij "onze reeën" en die eten we toch liever zelf.
En dan de toverdoos van Jan met allerlei wild. Hij was gestopt met levering aan restaurants en had daarom een keur aan zwijnenvlees, ree en hert. En natuurlijk een heerlijk, jong haas speciaal voor mij; Jan weet dat ik dol ben op haas. Hij had een jong, mooi geschoten haas voor mij liggen. "Die gaat vanavond nog in de pan", bedacht ik mij en zo geschiedde.
We hadden - mijn oude OV-mazzel liet me niet in de steek - werkelijk direct aansluiting op de buurtbus en waren vrij vlot weer thuis. Gelukkig paste alles in de vriezer op een grote reebout na; die wordt ontdooid, klein gemaakt en daarna toebereid of opnieuw ingevroren leek mij het beste.
De duivenpootjes - de "achterpootjes" wel te verstaan har har - heb ik direct ontdooid, gebraden en gaar gesudderd en het haas eveneens.


Geen opmerkingen: