03 november 2017

Mijn kennismaking met Moussorgsky

We waren afgelopen dinsdag bij de schitterende uitvoering van de Schilderijententoonstelling van Moussorgski in de hal van het Opera&Ballet gebouw in Amsterdam, v/h de Stopera genoemd. Ik heb er bij stilgestaan hoe ik dit mooie stuk muziek ooit heb leren kennen.
De eerste kennismaking met de schilderijententoonstelling van Moussorgsky was - het zal ook eens niet het geval zijn - door toedoen van vriend Dick; hij liet mij een kleine veertig jaar geleden allerlei in mijn oren moderne muziek horen waaronder dit werk. Het was mij onbekend en als ik mij dat zo terug denk vond ik het "te modern". In die tijd was mijn smaak erg beperkt; ik hield van Chopin en speelde nogal wat van zijn pianowerk met veel genoegen; die romantische stijl kende ik goed en zowel oudere - als moderner muziek sprak me niet aan, zeker modernere muziek niet; Dick liet mij het kwartet van Debussy horen en dat vond ik niet om aan te horen .... Nu niet meer denkbaar voor mij want het is schitterend. Ja ja, die Dick heeft mijn muzikale smaak krachtig uitgerekt.
Van die schilderijententoonstelling had Dick meerdere versies waaronder zelfs eentje met een electronische uitvoering; die heeft Dick mij op een avond laten horen terwijl ik straalbezopen was en toen kon ik het wèl waarderen har har. Dick heeft ook de partituur van dit werk voor mij aangeschaft en zodoende heb ik ook getracht deze roerend mooie muziek aan de snaren van mijn piano te ontlokken. Het is een weerbarstig stuk muziek en bepaald lastig voor een amateur als ik, maar ik heb het met plezier gedaan, zij het lang niet alle delen met voldoende resultaat; het plezier was er niet minder om. 

Geen opmerkingen: