18 november 2017

Als een rij contrabassen

Bladblazers opgesteld voor de symfonie van de waanzin dat even later zou beginnen. Heb ik gelukkig niet gehoord.
Je ziet dat wel eens voorafgaand aan een concert of in de pauze dat er zo'n rij contrabassen of cello's ligt of staat opgesteld. Ook dat mooie pointilistische schilderij Le Chahut van Seurat doet me eraan denken met de parallel geschilderde bas en de benen van de dansers.
Onlangs zag ik een stel van die moderne straatinstrumenten in rij opgesteld; een viertal bladblazers die lagen te wachten op het moment dat de symfonie van de waanzin zou beginnen. Eén van de in het oranje pak gestoken "musici" vroeg mij waarom ik een foto van het instrumentarium maakte: "vanwege het geluid", sprak ik spits. In dit geval vanwege het ontbreken van het geluid. Ik was op weg naar de hortus en ervoer daar het genot van de stilte, maar ook in Amsterdam, even verderop in het park nog wel werden de bladeren met weinig efficiency maar veel kabaal verplaatst.
Toen we in Würzburg waren zagen we nog van die ouderwetse heksenbezems met mannen die daarmee de bladeren bijeen veegden van de straten; ging aanzienlijk efficiënter en met aanzienlijk minder kabaal gepaard.

Geen opmerkingen: