22 november 2017

Een laatste groet aan Roos' grootvader

Vandaag zijn we naar de begraafplaats Crooswijk in Rotterdam geweest om een laatste groet te brengen aan Roos' opa; het graf gaat geruimd worden. Het was gelukkig een mooie dag want het is toch wel een heel gebeuren; Roos heeft haar grootvader niet echt gekend; hij overleed in 1955 toen Roos nog maar een peutertje was. Maar ze heeft veel over hem vernomen en is trots dat zij hem haar grootvader kan noemen: H. van der Burg.
Hij was brandweercommandant in Rotterdam en heeft als zodanig dienst gedaan bij de bestrijding van de brand na het bombardement in mei 1945; hij heeft daar een boekje over geschreven. Een moedig mens!
Hij was directeur bij de broodfabriek van der Meer en Schoep; had dan ook een opleiding als bakker gedaan. Uiteindelijk heb ik dankzij zijn uitgebreide aantekeningen het ultieme broodrecept kunnen formuleren.
Daar stonden wij voor het onverwacht grote familiegraf van H. van der Burg.

Niet alleen opa van der Burg lag daar maar ook een zeer jong gestorven zoontje en ook oma van der Burg. Deze grande dame is 100 jaar geworden; Roos heeft haar dan ook goed gekend en denkt met warmte aan haar terug. Kortom het was een indringend bezoek aan deze laatste rustplaats die binnenkort haar einde gaat vinden.

Geen opmerkingen: