09 november 2017

Met Nathalie naar het Rijks



Nathalie bewondert "De Nachtwacht" van Rembrandt
We hadden afgesproken om elkaar op perron 11b te ontmoeten en dat liep allemaal als een fluitje. We gingen ongeveer even laat van huis; Nathalie uit Groningen en ik vanuit de Bilt. Natuurlijk liep ik lekker door het bos naar het station en - precies als ik altijd ben, waar het afspraken betreft - was ik een half uur vroeger dan nodig in Amsterdam CS. Eerst maar eens even rondgelopen in de buurt van het station en daarna rustig afwachten op perron 11b. Precies op tijd kwam de trein binnen; leuk om elkaar weer te ontmoeten en al babbelend liepen we naar de tram. Dankzij mijn "VIP-kaartje" konden we in het Rijksmuseum onze spullen snel kwijt in de garderobe en daar ging het "los".
We bekeken eerst de grote galerij met al die 17e eeuwse pracht; vanuit de verte wees ik haar "de Nachtwacht"; had ze nog nooit gezien, maar eerst al die andere pracht als de schilderijen van Jan Steen, Johannes Vermeer, Frans Hals en Rembrandt van Rijn. En natuurlijk de Nachtwacht. Dat deed me wel wat om weer met een kind voor de Nachtwacht te staan; deed me er vooral aan herinneren dat ik hier zelf als kind stond met mijn vader. Maar met m'n viertal heb ik hier natuurlijk ook gestaan. Ik moest een foto maken van Nathalie terwijl ze naar dit bekendste schilderij stond te kijken.
Frans Hals
Ze raakte niet uitgekeken en bekeek ieder kunstvoorwerp met aandacht; we kwamen dan ook niet veel verder dan de eerste verdieping en Matthijs Maris. Ook de fototentoonstelling "Statenloos" moest ze natuurlijk bekijken. En toen was het wel genoeg en liepen we door de motregen een stuk door Amsterdam; over de Spiegelgracht, Herengracht, Heiligeweg, Kalverstraat en Nieuwendijk naar het centraal Station. Toen we in Utrecht waren belde Roos; zij zou een kopje thee zetten voor als we weer in de flat waren. Gezellig weerzien zo met z'n drietjes.
Na het verorberen van de nassi gingen we voor de borrel met kaas naar Roos' huis; zo tegen half elf vertrok ik. Nathalie bleef lekker bij Roos logeren.
"Tot morgen bij het ontbijt", nam ik afscheid van m'n dames.

Geen opmerkingen: