24 maart 2017

Vitamine D

Chemische opbouw van Vitamine D
Foto afkomstig van: https://en.wikipedia.org/wiki/Vitamin_D
Rachitis, Engelse ziekte was in vroeger jaren een fors probleem. Als klein kind heb ik ook nog een behandeling ondergaan met de hoogtezon vanwege vermeend Vitamine D gebrek. Je maakt deze vitamine zelf aan onder invloed van zonlicht. De autochtone blanke mens van West Europa kan met weinig zon tòch vrij gemakkelijk Vitamine D aanmaken; in de winter kan aanvulling nodig zijn. In mijn jeugd kreeg je dan voor het slapen gaan een lepel levertraan; smaakte afschuwelijk, maar voorkwam in ieder geval Vitamine D gebrek.
Vandaag was ik op de markt; de marktvrouw sprak mij aan: "wat ben je bruin!" Ik heb de laatste weken ontzettend veel gewandeld vanweg het mooie weer en juist in dit voorjaarszonnetje krijg ik altijd een bruine kop. 'sMorgens bij het scheren en in de spiegel kijken was me dat ook al opgevallen en ik word na iedere wandeling een tintje donkerder. Moet maar een zonnepetje gaan opdoen de komende tijd.
De marktvrouw begon tot mijn verbazing over moeheid en Vitamine D en zei dat veel mensen een tekort hebben aan deze vitamine; kennelijk wordt dit tegenwoordig in het bloed gemeten want ik hoorde het al vaker. Ik zou eenieder willen aanraden om vooral regelmatig aan de wandel te gaan zeker in de donkere dagen en dan natuurlijk als de zon schijnt.
Voor donkere mensen is dit waarschijnlijk niet voldoende; die witte huid evolueerde naar alle waarschijnlijkheid om ondanks de geringere hoeveelheid zon op de hogere breedtegraden tòch voldoende Vitamine D aan te kunnen maken. Eskimo's zij overigens wel donker, leven op zeer hoge breedtegraad en hebben geen rachitis; zij krijgen hun Vitamine D binnen door het eten van veel vis en wellicht de lever van de vis waaruit vroeger de levertraan werd bereid.

Geen opmerkingen: